De unga lyfter Flemingsberg

Upprustade parker med nya bänkar, odlingslådor och grillplatser. Rensat ogräs, nymålade staket. Och så ”Rånarvägen” rensad från sly. Tillsammans för Flemingsberg jobbar för att göra området bättre.

  • Publicerad 17:35, 10 aug 2016

Nya parken. Timor, Fadi och Lauren jobbar med att lyfta parken bakom Visättraskolan. ”Vi har fått i uppgift av D. Carnegie & Co att döpa parken. Vi har inte bestämt oss än, vi samlar in förslag hos sommarjobbarna, säger gruppledaren Adam i rött, åt höger. Foto: Jonas Grönvik

Gruppledare. Rita Sabri och Adam Teker leder de yngre sommarjobbarna.

Pensionärerna på Diagnosvägen har känt sig otrygga den senaste tiden. Sommarjobbarna var där, lyssnade och delade med sig av tips.

Äldre får en mer positiv inställning till oss. Man känner sig stolt.

Va? Finns det en park här, säger folk när de går förbi.

– Innan sommarlovet såg man inte ens parken. Det var mörkt, med träd och buskar som hängde över, berättar gruppledarna Rita Sabri och Adam Teker.

Sommarjobbarna Timor Taylan, Lauren Eyaife och Fadi Zako försöker sätta ihop en bänk med nya plankor. De är alla anställda i sommar av kommunen och fastighetsbolagen i Visättra och Flemingsberg för att göra området finare och trevligare.

– De här gamla gängorna passar inte. Vi behöver rensa upp hålen från sand, konstaterar Timor.

I veckan har de slitit hårt i den igenvuxna parken bakom Visättraskolan. Innan sommaren var det ett typiskt tillhåll för ungdomar som ville vara i fred. Nu börjar det likna en park för alla att trivas i.

– All sand har jämnats ut och ogräset är rensat. Vi har byggt bänkar och nya odlingslådor. Vi tog bort delar av staketet och byggt upp det igen, säger Rita.

– Vi ska bygga en soffa som man kan ligga och sola i. Vi ska försöka ordna en grill också. Det var inget ställe man går till och grillar med familjen, men nu börjar det bli det, säger Adam stolt.

Stoltheten sprider sig

De har alla haft olika sommarjobb tidigare. Men det är speciellt att jobba med Tillsammans för Flemingsberg.

– I början tänker man nä, det är inte så roligt. Men när man väl kommer igång förstår man. Vi gör ett bra jobb. Vi fixar saker. Vi har till exempel röjt upp ”Rånarvägen” från sly så det inte är lika mörkt där. Vi gör området tryggare, säger Fadi.

Det betyder mycket att det är ungdomarna själva som lyfter området, menar Lauren.

– Man hör ofta folk som klagar på att vi ungdomar förstör. Men nu bygger vi också upp området och gör det finare. Äldre får en mer positiv inställning till oss. Man känner sig stolt.

Man inser också konsekvenserna av att skräpa ner, poängterar Timor.

– Vi har lärt oss att respektera folk som jobbar med det här dagligen. Vi har plockat så mycket skräp! Nu blir man frustrerad på folk som inte använder papperskorgen. Ingen av oss skulle kasta utanför papperskorgen längre.

Stoltheten för området sprider sig ner i åldrarna.

– Vi har alla syskon, kusiner och kompisar här Flemingsberg. De ser upp till oss och vill själva gärna jobba med det här när de är tillräckligt gamla.

Tillsammans för området

Tillsammans för Flemingsberg är ett samarbete mellan kommunen och lokala bostadsbolag och ordnas för andra året.

Totalt 80 ungdomar från Flemingsberg och Visättra har anställts under sommaren för att göra området bättre. På sikt ska det skapa ett lugnare och tryggare område.

Tillsammans för Vårby startade redan 2013. I sommar har 100 ungdomar jobbat för att göra Vårby bättre.

Nästa sommar startar projektet även i Skogås.

Visa merVisa mindre