FÖRÄNDRAR. Sepidar Hosseini, Nora Giertz, Francine Agbodjalou, Senait Tesfai och Amber Watts har skapat det de själva alltid saknat. Foto: Linda Gren

De utmanar kultureliten

Efter att ha tröttnat på den mansdominerade och vita kulturbranschen har Podium Kultur skapat något de själva alltid saknat – ett nätverk med personer som representerar HELA samhället. Nu kräver de att fler steppar upp.

  • Publicerad 15:42, 27 mar 2018

Det är i en kontorslokal på Assessorsgatan, en av Söders något bortglömda platser, som revolutionen bubblar. Sedan december i fjol tjänar tegelbyggnaden som högkvarter åt Podium Kultur.

Här arrangeras workshops, kurser och studiotider enbart för tjejer, icke-binära, transpersoner och rasifierade. Samtidigt startas just nu flera lokalföreningar runtom i landet.

– För att skapa förändring på riktigt krävs ett långsiktigt nätverk för dem som inte är representerade i kulturvärlden. Det är fortfarande vita män som sitter på pengarna, samma typ av hierarkier som lever kvar. Därför behövs vi, säger Cecilia Östlund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De flesta i nätverket är från mindre orter, som Skillingaryd och Skoghall, där läget var ännu värre. Men även om det är bättre i Stockholm, ser Podium samma grundstruktur här.

– Många institutioner vill se en större mångfald men lyckas inte. Man hör fortfarande att det är "svårt" att hitta bra kvinnliga DJ’s eller rasifierade kulturaktörer, men för oss är det det enklaste i världen. Det säger ganska mycket om vilka personerna som sitter på makten är och vilka de känner, säger Francine Agbodjalou.

Senait Tesfai håller med.

– Om det är någons kompetens som borde ifrågasättas är det ju i så fall institutionernas. Samma personer kan inte sitta och diskutera problemet representation år efter år och förvänta sig förändring. Byt ut personerna istället!

Inte bara snubbar som producenter

Även om de är kritiska mot kultureliten poängterar de att Podium främst riktar sig till dem som behöver det – utövarna. Framförallt unga som inte per automatik hittar till kulturbranschen.

BREDDAR. "En 16-årig tjej från Kista kan kalla sig producent likaväl som någon annan" säger Amber Watts, till höger i bild. Foto: Linda Gren

Mycket handlar om att bredda bilden av vem, eller vad, en kulturarbetare är.

– En 16-årig tjej från Kista kan kalla sig producent likaväl som någon annan, men steget för henne att göra det är större än för de snubbar som hänger ihop, delar studio, boostar varandra och aldrig släpper in någon annan. Vi vill att fler ska våga ta på sig de här titlarna, på så sätt skapas också nya förebilder, säger Amber Watts.

Ödehuset på Söder har fått nytt liv

– Det finns svinmycket projektpengar att söka också som de flesta utanför kultursfären inte vet om, ännu mindre hur man gör för att få dem. Där hjälper vi till, tillägger Senait.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Målet för Podium är egentligen inte att ta klivet in i Stockholms hierarkiska kulturliv, säger Sepidar Hosseini. Inte minst har #metoo visat hur stort behovet är av alternativa sammanhang, menar hon.

– Finns det ett eget starkt nätverk så slipper folk bli alibi för någon annans "härliga mångfaldstänk". Vi behöver inte spela med i några hierarkier – vi skapar våra egna premisser.

Podium Kultur...

...är en ideell förening med tre anställda. Förutom högkvarteret på Söder startar de lokalföreningar i landet, nu finns Podium i Åmål och Örnsköldsvik, och Malmö och Norrköping är på gång.

...har idag 300 medlemmar inom olika konstnärliga uttryck.

...vill inspirera personer som identifierar sig som kvinnor, icke-binära och trans att ta plats med sitt kreativa uttryck – från första att börja experimentera till att se det som ett möjligt karriärval.

...workshops, opinionsbildning och att skapa scener är några av verktygen.

...driver flera projekt i Järva och Västerort, samt på Södermalm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.