Frida Lusth och Samuel Skoglund spelar i Nilleteaterns parkföreställning Snusbrun som spelas i Tantolunden i juni. Foto: Sanna Källdén

De utmanar Parkteatern – fixar revolutionär musikal i Tantolunden

Revolutionär, feministisk friteater möter folk­vimmel, parkliv och sommarhäng. I juni sätter en liten f­riteater upp alternativ parkteater i Tantolunden.

  • Publicerad 08:32, 1 maj 2016

Om ingen reser sig och går ur publiken så har jag inte gjort en bra föreställning

Bakom ett draperi på kaféet och galleriet Femtopia i Hornstull förbereder sig Nilleteatern inför repetitionerna av deras parkföreställning Snusbrun.

Fascismens folklighet och den enkelspåriga antirasismen ska avhandlas i gräset som en sagomusikal i färggranna kostymer under lyktor i träden.

Roligt och provocerande

Så rolig och enkel att en femåring skulle skratta men också provocerande och tankeväckande för en redan frälst vänsterrörelse. Det hoppas i alla fall Södermalmsbon och teaterns konstnärlig ledare, Tora Enkviskt.

– Om ingen reser sig och går ur publiken så har jag inte gjort en bra föreställning. Som en friteatergrupp kan vi ta steget längre än den folkliga feministiska teatern. Vi behöver inte predika att fascismen är dålig. Det tycker redan vår publik, säger hon.

Spelar i gräset

Nilleteatern beskriver sig själv som scenkonstnärer som sätter revolutionär, intersektionell feminism i fokus. För smalt och svårt för en sommarloj parkpublik? Inte alls, tror Tora Enkvist.

– Det är rolig musik, nödrim och konstiga kostymer. Men beroende på vilka referensramar du har så finns det flera nivåer att ta till sig. Vi är något helt annat än Stadsteaterns parkteater som är ett jättespektakel och en folkfest men det är jätteroligt om folk i parken undrar vad som händer och kommer och ser oss, säger hon.

Nilleteatern kommer inte bygga någon scen och fixa ljudanläggning i Tantolunden utan kommer spela i gräset framför ett gäng stolar och picknickfiltar.

– Det blir inte så pretentiöst. Jag tycker parkteater har ett så mysigt skimmer. Jag vill se folk på filtar med pastasallad och vin i platsglas, säger Tora Enkvist.

Snusbrun

 I juni är det premiär för Snusbrun som spelas fyra kvällar i Tantolunden.

 Föreställningen riktar sig till ungdomar och unga vuxna.

 Håll koll på
nilleteatern.com där speldatum och tider för föreställningen läggs ut.

Nilleteatern

 Friteatergrupp som bildades för ett och ett halvt år sedan.

 Har tidigare satt upp PMS – Res en staty.

 Har skapat forumet ”Antifascistisk Salong” för konstnärer med en antifascistisk och intersektionell feministisk analys.