De vågade köpa bostad i helt nytt område

Levande kvarter eller slumrande sovstad? Att köpa bostad i en ny stadsdel är alltid en större chansning än i etablerade områden. Vi har pratat med bostadsköpare i växande Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 06:52, 9 jan 2018

År 2020 beräknas Stockholm ha en miljon invånare och det byggs i princip överallt i staden. Det handlar dels om förtätningar, men också om nyproduktion där hela stadsdelar eller områden byggs upp från grunden. Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden och Årstafältet är tre aktuella exempel.

Bostadsköpet kallas ofta för ens livs affär, men så länge butiker, restauranger, företag, och en utökad kollektivtrafik bara finns i mäklarnas säljbroschyrer är det svårt att veta vad man faktiskt får när man köper i ett nyproduktionsområde.

Detta bekräftas av Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad i Stockholm. Företaget bygger bostadsrätter bland annat i Hagastaden, som ska binda ihop Solna och Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vid nyproduktion får man oftast sälja in en vision eftersom allt inte är på plats. Ska man köpa i stora utbyggnadsområden, som detta, och är bland de första 30-40 procenten som köper så blir det oftast billigare. Men sedan finns ju alltid risken att "oj det blev ingen kemtvätt eller restaurang" och så vidare, säger Christian Dahlman.

Norra Djurgårdsstaden är ett lugnt och naturnära område med centralt läge. Den mixen visar sig ha lockat många när StockholmDirekt pratat med bostadsköpare i området. De flesta har inte varit oroliga för att de köpt i ett nyproduktionsområde. Oron för att osålda lägenheter ska dra ner värdet på den egna bostaden har inte heller varit särskilt stor.

– Det är först nu man funderar på det, när marknaden stannat av. Vi håller koll men flyttar inte förrän vi ser att priserna fortsätter sjunka, säger Anne-Marie Gummesson, som bott i Norra Djurgårdsstaden i fem år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Daniel Gellervik flyttade dit under hösten 2014. Han är nöjd med affären och tror att Norra Djurgårdsstadens attraktivitet bara kommer öka. Även han tilltalades av närheten till både naturen och stan, men bostadsköpet var inte självklart.

– Vi stod och vägde lite om vi skulle våga satsa, men tänkte att om det byggs så mycket här så måste det andra komma också. Visst var det oroligt hur det skulle bli med till exempel post, restauranger och dagis, men det har gått bra.

– Däremot är det svårt att få dagisplats. Staden har inte riktigt dimensionerat för hur många barnfamiljer som skulle flytta in, tillägger han.

Norra Djurgårdsstaden. Planerade butiker och annan service i en ny stadsdel kan både försenas och utebli. "I etablerade områden vet man ju mer i förväg. Där går man oftast och ser vad som finns runtomkring, som en del av bostadsköpet", säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad i Stockholm. Foto: Ylva Bergman

Har du varit orolig för att köpa i ett nytt område?

Anna Mörk. Foto: Ylva Bergman

Anna Mörk, ett år i Norra Djurgårdsstaden:

– Nej vi har inte varit oroliga för att det inte skulle etableras butiker och annat här. Det viktiga för oss var att bo nära skog och natur. Det är perfekt när man har barn.

Hur ser du på risken att osålda lägenheter sänker värdet på din egen bostad?

– Nej, jag har aldrig tänkt att fler inte skulle flytta hit och är inte orolig att vårt värde sjunker.

Jens Gummesson. Foto: Ylva Bergman

Jens Gummesson (med frun Anne-Marie Gummesson), fem år i Norra Djurgårdsstaden:

– Vi tänkte inte så mycket. Förhoppningen var att det skulle bli affärer och annat. Men det viktiga nu är bättre kollektivtrafik. Området är lite svårtillgängligt. Man måste nästan ha bil även om man bor mitt i stan.

Hur ser du på risken att osålda lägenheter sänker värdet på din egen bostad?

– Det är inte så många tomma lägenheter i vårt hus men en hel del som vill sälja. Men jag tror inte det påverkar oss. Vi har en bra värderad lägenhet med fin utsikt.

Sebastian Swartz. Foto: Ylva Bergman

Sebastian Swartz, snart två år i Norra Djurgårdsstaden:

– Jag tror inte vi tänkte så mycket på det. Det är inte tillräckligt långt till stan för att man ska vara orolig, jämfört med om det var ett mer avlägset nyproduktionsområde.

Hur ser du på risken att osålda lägenheter sänker värdet på din egen bostad?

– Visst var marknaden mycket starkare när vi köpte men på sikt är jag inte orolig. Marknaden är inte mättad och det är inte troligt att lägenheterna står tomma.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Nytt besked om Pålsundet

Nyheter Omstridda rivningen skjuts upp Rivningen av Söder Mälarstrand vid Pålsundets båthamn försenas. Tidigast 2019 kommer arbetet att kunna påbörjas. Samtidigt ska det tittas på en ny gestaltningsmässig lösning, meddelar Miljöpartiet...onsdag 20/6 11:24

Nu får fotgängare en del av supercykelbanan

Nyheter Avslöjar: Stadens nya plan efter ilskan Efter ilskan mot att folk knatar och joggar i cykelbanan. Nu ska staden temporärt dela av sträckan förbi Norr Mälarstrand för att göra plats för fotgängare och cyklister under pågående arbete med...onsdag 20/6 11:15