Bjussare. Sedan Bredängsbon Emma Danielsson skapade sin bjuss-grupp har hon fått både gratis grejer och bekantskaper. "Man träffar helt klart fler som bor i närområdet och får fler att heja på på torget – det blir en känsla av gemenskap på något sätt, en generös stämning i området", säger hon. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus/Privat

De väljer bjuss framför köphets

Black Friday. Julhandel. Mellandagsrea. Konsumtion som år efter år slår nya rekord samtidigt som larmrapporter om att vi lever över jordens tillgångar haglar. Men i Bredäng bjussar en ny lokal grupp på alternativ till köphetsen.

  • Publicerad 11:04, 29 nov 2019

– Allt började när vi skulle flytta och började packa ner våra saker i kartonger. Och kartongerna blev bara fler och fler. Vi insåg att vi hade så otroligt mycket saker som vi inte ens visste om vi ville ha med till den nya lägenheten, säger Bredängsbon Emma Danielsson.

Hon är initiativtagare till den lokala Facebookgruppen "Bredäng bjussar", som hon startade i slutet av sommaren efter att ha blickat ut över alla flyttkartonger och läst några böcker om zero waste och minimalism.

– Jag kände att jag ville göra något lokalt där jag bor. I stället för en vanlig köp- och säljgrupp skulle det här inte handla om pengar utan om att dela saker med varandra. Dels som ett sätt att minska vår konsumtion, men också för att det kan vara ganska tidskrävande att försöka sälja saker. Vissa går kanske inte ens att sälja, men att ge bort dem ger dem ett längre liv, och det känns fint att göra det.

Gruppen växer

I dag har gruppen 700 medlemmar och växer stadigt. Och det är inte bara leksaker och möbler som bjussas bort.

– Det har blivit som ett community där folk försöker hjälpa varandra med allt möjligt. En kille lånar ut sin slagborr, en typisk pryl som man inte använder ofta, men alla behöver någon gång. Någon annan lånade ut sin pirra och hjälpte någon att flytta en möbel. Det var verkligen inget jag trodde skulle hända, man blir ju jätteglad!

Att bjussa bort grejer är precis som att handla på second hand ett slags återbruk – att man ger saker som kanske skulle slängas ett nytt liv. Något som blir allt viktigare, tror Emma Danielsson.

– Vi i den rikare delen av världen står för det mesta av konsumtionen och lever redan över jordens tillgångar. Vi har ett ansvar och jag tror att vi som konsumenter måste bli bättre på att tänka på hur vi ska använda de varor vi köper under en längre tid. Även vad som ska hända med dem när vi är klara med dem, säger hon.

"Behöver vi verkligen det där?"

På fredag inleds några av årets konsumtionsgalnaste månader med Black Friday. Den följs av resten av julhandeln som återigen spås slå nya rekord enligt analysföretaget HUI research. Därefter: mellandagsrean.

Emma Danielsson kommer i stället försöka hitta klapparna i Bredäng Bjussar, i köp- och säljgrupper, loppisar eller på second hand.

– När konsumtionshetsen är som mest maxad tycker jag att man kan tänka till: behöver vi verkligen den här saken? Hur länge kommer mitt barn faktiskt gilla den där? Går den att hitta begagnad, på en loppis eller i en app? Det finns ju så mycket, i princip helt oanvänt, därute, eftersom vi konsumerar så sjukt mycket.

Emmas bästa återbrukstips

Använd gamla syltburkar som behållare för värmeljus och handla julklappar second hand.

Klassikern spara påsar och återanvänd dem flera gånger. Och försök hitta andra sätt att återanvända material som kommer in i hemmet.

Fläckiga barnkläder kan lätt räddas genom att färga om dem, antingen med kemiska färger eller växtfärgning.