De växer i takt med ökad efterfrågan

Från lagerarbetare till bilförsäljare. Det var nio år sedan. Nu driver Kifa Bahko ett företag i Bålsta som köper, säljer och förmedlar bilar och har egen verkstad.

  • Publicerad 09:32, 29 nov 2018

Detta är en artikel ur bilagan Näringsliv E18

Kifa Bahko, hans fru Claudette och Paulo Gergi driver en växande verksamhet i Dragets industriområde i Bålsta. De har nyligen köpt fastigheten där de håller till, för att få plats med fler bilar.

Bakom skylten Automobil Norra som alla passerande på Södra Bålstaleden kan se döljer sig ett framgångsrikt företag. Bolaget köper in, säljer och förmedlar begagnade bilar.

Kifa Bahko jobbade som lagerarbetare på ett metallvaruhus. När det lades ner startade han eget och började köpa in bilar istället. Det var år 2009. Tre år senare var det dags att expandera, och det blev flytt från Vinsta i Vällingby till Bålsta.

– Då hade vi två försäljare och 35 bilar. Efter fyra år gick Paulo in som delägare och det var då vi startade verkstadsdelen. Det är ett separat företag som jag och min man äger, berättar Claudette, som sköter kontorsarbetet på företaget.

Förra året utökades lokalytan när en hyresgäst lämnade fastigheten och nu är det dags för en ännu större utökning sedan bolaget köpt hela fastigheten. De nya ytorna är under ombyggnation.

– Vi har blivit större och större och mer kända, i hela landet. Vi har kunder från alla håll, även från Finland, säger Claudette.

Antalet anställda har ökat i takt med expansionen, säljarna är fyra i dag, två jobbar med ekonomi, en med inköp, fyra med rekond och biltvätt och två personer i verkstan. De nya ytorna på uppåt 1 000 kvadratmeter ger plats åt ytterligare 50 bilar, till de 120 som ryms i dag.
Kifa är en erfaren inköpare, vilket han tror har stor betydelse för framgången.

– Det som är speciellt i den här branschen är att vi inte beställer från en leverantör utan vi väljer själva vad vi köper in. Det kräver att vi har en stor mängd kontakter och kanaler och dessutom en stor kännedom om bilar. Det har vi, och vi kontrollerar och testar alla bilar, förklarar han.

Både Kifa och Claudette betonar att de satsar mycket för att ge kunderna en trygghetskänsla.

– De ska vara nöjda när de går härifrån. Kunderna ska kunna lita på oss och ett bevis på att vi lyckas bra med det är att vi har kunder som lägger handpenning utan att ha sett bilen.

När de nya lokalerna är färdiga planerar de att ha ett öppet hus. Utvecklingen ska dock fortsätta.

– Vår dröm är att bli återförsäljare åt ett känt märke, säger Claudette.

Kifa bekräftar att det redan pågår förhandlingar om det, men menar att hur det än blir med det så blir Automobil Norra AB den största lokala begagnadbil-handlaren i Håbo kommun i och med utbyggnaden.

Automobil Norra, Bålsta

Anställda: 6 personer.

Omsättning: 105 miljoner kronor.

Adress: Sköldvägen 9.

Styrelseordförande: Kifa Bahko.

Grundades: 2009.

Brandkåren: ”Vi är oroliga för hur det här ska sluta”

Fjolårsgräset är snustorrt. SMHI varnar för både gräsbrand och skogsbrand i Stockholms län och Brandkåren Attunda i Bro avråder alla från att elda.torsdag 25/4 10:00

Senaste numret

Bålstabladet