De vill att framtiden ska få se dåtiden

Skokloster Gille behöver förnya och föryngra sitt medlemskap. Om så inte sker är framtiden för soldat­torpet de vakar över mycket osäker.

  • Publicerad 14:03, 14 sep 2020

Det här klassas som en av sevärdheterna i Skokloster i dag.

Idyllen är så nära total det går att komma i ett växande, stressande samhälle. Förutom den glesa trafiken på landsvägen utanför gärdsgården är det tyst. Sommargästerna har lämnat campingen och det går nästan att föreställa sig hur det måste ha sett ut den där gången när soldattorp nummer 48 tog emot sina första gäster, någon gång under 1700-talets slut.

Hilding Wejdsten och Rolf Wallin tar emot för att visa upp den historia som Skokloster Gille är satta att förvalta.

– I det här huset har det inte gjorts någonting. Vi får inte bygga om någonting alls, det ska se ut som det har gjort, säger Hilding Wejdsten som snart ska visa sig vara en vandrande dator full med kunskap i sin 93-åriga hjärna.

Han plockar fram en karta och visar vad som har hänt i Skokloster genom åren.

– Det bodde runt 370 personer i Skokloster socken i mitten av 1930-talet. Sedan var det 98 stycken som bodde här på 1960-talet. Nu är det över 2000, säger han..

Här står dock historien stilla och så vill man att det ska fortsätta i Skokloster Gille, som bildades 1978.

– Det var skolkamrater från 1920-talet som träffades i Stockholm som började tala om att kanske bilda en hembygdsförening och snart var man över 200. Men det var länge sedan och vi börjar bli gamla nu, säger Hilding.

1990 fick gillet torpet som gåva av friherrinnan Hermine von Essen med uppdraget att alltså bevara det i sitt ursprungliga skick och det har man gjort, men även om tiden tycks ha stått stilla på den aktuella platsen snurrar den för fullt i världen utanför och däri ligger utmaningen.

– Vi måste rekrytera nya medlemmar, men det är svårt att få ungdomar att ställa upp, säger Rolf Wallin.

Hilding fyller i:

– De har fullt upp med annat och det förstår man ju. När man själv var ung tänkte man väl att sådan där gammal skit är inget att hålla på med. Nu fattar man vad det är värt alltså.

Så vad händer med torpet om Skokloster Gille inte längre kan sköta uppdraget?

– När vi fick det här ansvaret står det i statuterna att Upplandsmuseet ska få det här om föreningen upphör. De vill inte ha det, för de kan inte ha en massa stugor runt om i Uppland som de ska sköta, säger Hilding.

Är ni oroliga?

– Ja, man funderar ju på vad som händer. Det vore skamligt om det inte fanns någon av alla som bor här som skulle kunna ta hand om det. Det här klassas som en av sevärdheterna i Skokloster i dag.

Känner folk till det här?

– Tydligen inte. Vi har försökt sprida ordet, men det har inte nappat mycket.

Soldattorp

Systemet med soldattorp introducerades på 1680-talet under Karl XI. Syftet var att ständigt ha tillgång till knektar. (fotsoldater). De skulle vara vältränade och möjliga att snabbt mobilisera vid behov.

Soldattorp, även kallat knekttorp eller (soldat)boställe var i Sverige och Finland ett torp som byggts åt och användes av soldater från 1680-talets början till år 1901 då allmänna värnplikten tog över. otalt fanns mellan 20 000 och 30 000 soldattorp under indelningsverkets tid

Fakta: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Skokloster Gille

Bildades 1978 och är öppen för alla. Föreningen tar hand om soldattorp nr 48 och har dessutom åtagit sig att bedriva forskning kring Skoklosters äldre och nutida liv samt dess kultur. Mer information finns på hemsidan Skoklostergille.se där det också finns information om hur man blir medlem.

”Vi har visningar av torpet och information om när på vår hemsida”, säger Rolf Wallin och Hilding Wejdesten.

Stor väska, liten rygg, skört hjärta

Skolstarten väcker många känslor Jag säger till honom, gång på gång. Det viktigaste man kan vara här i livet är snäll. Tänk om vi alla bara kunde lära oss det.onsdag 16/9 8:48