ORO. Boende längst med kyrkvägen i Stocksund är bekymrade över en farlig korsning. Flera olyckor har skett det senaste tiden. På bilden: Jan Heggen och Anna Forsell Foto: Mikael Andersson

De vill att kommunen åtgärdar olycksdrabbad korsning

Korsningen mellan Kyrkvägen och Sturevägen i Stocksund har senaste åren varit drabbad av flera olyckor. De boende runt gatorna har försökt få till åtgärder, men ännu har inget hjälpt. Nu vill de att kommunen sätter in ordentliga åtgärder.

  • Publicerad 19:22, 5 maj 2020

Att det är en korsning där det händer saker får vi snabbt bevis på. Under intervjun kommer en ung kille i hög fart ner för backen, med blicken riktad framåt. Samtidigt som en bil kommer från vänster där sikten är skymd och det inte finns någon stoppskylt. Det är bara tur att det inte inträffar en olycka.

– Det som är problemet är att man från ena hållet kommer från en nedförsbacke som är brant och då släpper man sällan på bromsarna när man kommer upp. Och sen är det en lång backe från Kubas ambassad på Sturevägen och det är ingen cyklist som bromsar in när man kommer fram till korsningen, säger Jan Heggen och Anna Forsell fyller i.

– Ja, och grejen är den att det är barn ifrån skolan, de kan inte skyltar och kommer i världens fart.

Cyklist påkörd

Senast den 23 april var det en olycka med en cyklist som åkte rakt in i en bil och skadades.

– Förra året var det en tjej som kom på cykel och blev påkörd av en mopedbil. Hon flög rakt in i vårat staket. Sådan tur att hon klarade sig, berättar Anna Forsell.

– De senaste tre olyckorna har ju någon av oss sett för att vi varit hemma, men det har varit olyckor som vi inte sett också, säger Jan Heggen.

Man har varit i kontakt med kommunen som tidigare varit ute och gjort en hastighetsmätning på platsen. Där kom man fram till att det inte råder så höga hastigheter att man behöver sätta in några hastighetsbegränsande insatser.

– Men problemet är korsningen och inte hastigheten, säger Jan Heggen.

Skyltar och linjer

Man har också målat stopplinjer vid de två sidor av korsningen där stoppskyltar finns.

– Men stopplinjer hjälper inte om man inte bryr sig om att stanna överhuvudtaget, säger Jan Heggen.

Kommunen ska i början av maj komma ut och göra en genomgång av korsningen. Men grannarna hade velat se insatser tidigare.De vill helst se fyrvägsstopp, samt något sorts hinder som gör att man tvingas sänka hastigheten.

– Kommunen kan tyvärr inte förebygga eller bygga bort all trafikfara, men vi ska vid besöket på plats se om vi kan göra åtgärder för att minska eventuella risker, säger Anna Tengelin Skoog, teknisk direktör i Danderyds kommun i ett mail till DanderydDIrekt.

Vilken typ av åtgärder är möjliga?

– Kommunen kommer att genomföra hastighetsmätning, platsbesök  och analysera resultatet.  Därefter bedöms vilken eller vilka typer av åtgärder som behöver vidtas.

Varför har man inte gjort något tidigare?

– Den nuvarande trafikplaneraren känner inte till situationen i korsningen. Den 24 april 2020 kom ärendet till kommunen. Vi har inte kunnat hitta eventuella tidigare utförda hastighetsmätningar i våra system och tidigare trafikplanerare har slutat, säger Anna Tengelin Skoog.

Stockholm Direkt