Konst och musik. Lisen Haglund och Elisabeth Jensen Bünger står bakom Slaktis nya konsertscen Kraken Sthlm som snart slår upp portarna. Foto: Maja Brand/Google street view

De vill bli nya Debaser

Debaser och Göta källare har tvingats lägga ner. Nu ska ett nytt ställe i Slaktis fylla tomrummet.

  • Publicerad 18:49, 3 jan 2017

Det är mörka tider för Stockholms livescener. Både Debaser och Göta källare har tvingats slå igen portarna i Medborgarhuset på Söder. Men det finns ljus i mörkret. Snart gör den nya livescenen Kraken Sthlm entré i Slakthusområdet med målet att fylla tomrummet.

LÄS ÄVEN: Sluta gnäll, Debasers död är ingen katastrof

– Eftersom Debaser stängt behövs det en lokal som tar ett visst antal människor. Debaser tog 950 personer och vi kommer att kunna ta emot ungefär lika många, säger Lisen Haglund, en av arrangörerna av Kraken.

Viktigt med bra ljud

Kraken Sthlm kommer att husera i samma lokal som den tidigare klubb och konsertlokalen En Arena. Den 20 januari slår man upp portarna under den nya flaggen och då med kapacitet att ta emot dubbelt så mycket folk som tidigare. 1 000 personer istället för 500.

LÄS ÄVEN: DEBATT. Jonlund: Nu måste Stockholm rädda nattlivet

Bakom det nya konceptet står Lisen Haglund, mest känd som illustratör under namnet Nattskiftet, tillsammans med musikern och konsertarrangören Elisabeth Jensen Bünger och hennes man.

– Det viktigaste är bra ljud och ljus. Debaser och Nalen är mina favoritställen så vi vill lägga oss på samma nivå som dem. De är grymma konsertarrangörer och nu när Debaser lagt ner måste det finnas ett nytt ställe som har samma kapacitet. De har ju säkert haft 20 spelningar i månaden, säger Elisabeth Jensen Bünger.

Arrangerade konsert tillsammans

Hon har en bakgrund både som konsertarrangör och som musiker i punkrockbandet Baboon show. Hon har också hållit i kurser och workshops för tjejer som vill ordna egna arrangemang och förhoppningen är att Kraken Sthlm ska bli ett öppet rum för alla som vill styra upp konserter eller anordna klubbar.

– Vi vill vara en plats för nya arrangörer där vi kan hjälpa till och fungera som mentorer. Jag har arrangerat spelningar i sju år och kunde ingenting innan. Det är en en ganska stängd värld, säger Elisabeth Jensen Bünger.

LÄS ÄVEN: KLART: Debaser Medis lägger ner

Hon och Lisen Haglund träffades första gången för ett år sedan när de anordnade en konsert tillsammans. Elisabeth stod för det musikaliska och Lisen för det konstnärliga, och tanken är att Kraken ska bli en plats där konst och musik får mötas.

–  Det tråkiga med Debaser är att det varit svårt att få folk att stanna kvar efter spelningarna. Här blir folk lite mer fast för att det ligger som det ligger och sen är det ju vår uppgift att skapa en miljö där folk vill vara kvar. Som en fritidsgård, säger Elisabeth Jensen Bünger.

Oklara framtidsplaner

2030 ska det nya Slakthusområdet med flera tusen bostäder och en ny tunnelbanestation stå klart. Vad som händer då återstår att se.

– Jag pratade om det med han som äger lokalen och han sa att ”Det är bara att köra på, när det blir så blir det”, säger Elisabeth Jensen Bünger.

LÄS ÄVEN RÖSTLUND: Sluta gnäll, Debaser Medis död är ingen katastrof

Premiär 20 januari

På premiärkvällen den 20 januari spelar Nicole Sabouné och man har också hyrt in ett företag som kommer att fixa projektioner på väggarna i lokalen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43