Mythbusters. Jessica Norrbom och Maria Ahlsén gör podden Frisk utan flum där de reder ut hälsomyter. Foto: Denise Lissert

De vill bota nyårsångesten med podd

För mycket julmat och stora löften om nya mål. Nyår kan stressa många. Genom att krossa myterna kring hälsa försöker två Danderydpoddare bota lite av människors hälso- och träningsångest.

  • Publicerad 10:53, 27 dec 2018

Löpsedlar som lovar snabbaste vägen till en hälsosam kropp är vanliga i början på ett nytt år. Men löpsedlarna bygger på myter som kan föda rädsla och ångest hos många. Det menar Danderydsbon och kemisten Maria Ahlsén som tillsammans med molekylärbiologen Jessica Norrbom gör podden Frisk utan flum.

– Det sprids mycket information kring hälsa som det inte finns stöd för i forskningen. Som att kroppen skulle kunna vara försurad. Det stämmer inte. En frisk kropp kan inte bli försurad, då ligger man på intensiven. Men ändå ser man ofta löpsedlar som beskriver det. Risken med detta är att man går och är rädd för saker som man inte behöver tänka på eller oroa sig över. säger Maria Ahlsén.

Lätt mytbildning

Myterna frodas ofta för att tidigare forskningsresultat målas upp som etablerad fakta, menar hon.

– Men då missar man det faktum att det ofta inte är testat på människor. Man kan ha sett ett resultat på celler som växer, på möss eller flugor och utifrån det kan man skapa en hypotes. Men det behövs många tester för att bekräfta hypotesen, säger Maria Ahlsén.

Tror man på alla dessa hälsomyter så kan det skapa mycket oro för att göra fel, tror hon.

– Människor ska inte behöva vara rädda för att de orsakat exempelvis sin cancer för att de glömde dricka en jätteäcklig grässmoothie till frukost. Det är ofta flera bidragande orsaker till komplexa sjukdomar.

Okej att njuta av julmaten

För även om klassisk julmat inte är jättenyttig så ska man inte dra för stora växlar på vilken effekt det har, menar hon. Julen är ett par dagar om året och det ska vara okej att få njuta av god mat.

– Men nyår kan också ge en bra möjlighet att börja om. Det är bra att ta vara på nystartskänslan. Men man kan också ge sig själv den känslan varje månad, kanske varje vecka. Det är aldrig försent att sätta igång och röra på sig och äta bättre, säger Maria Ahlsén.

Så hanterar du nyårslöftena

Skynda långsamt. Sätt långsiktiga mål för vad du vill få ut av 2019 och gör den målbilden så tydlig som möjligt.

Dela sedan upp det målet i kortsiktiga mål som du kan nå lätt. Det viktiga är att du börjar och det kan handla om små förändringar som att äta tre sorters grönsaker till lunch eller träna en kvart i veckan. När du väl nått det korta målet kan du lägga till lite i taget.

Belöna dig själv varje gång du lyckats med ett kortsiktigt mål. Det måste firas, det är en viktig regel!

Var inte rädd för att misslyckas. Om du blir förkyld och träningsprogrammet föll så börja om. Det är aldrig försent att börja eller börja om.

JUST NU: Butik utrymd efter misstänkt ämne i paket

Nyheter Personal saneras efter hostattacker Under onsdagen fick polisen larm om paket som levererats till en spelbutik i Vallentuna som fått personalen att hosta. Personalen ska nu saneras.onsdag 26/6 13:11

Förslaget: Gör plats för en till förskola i Karbyskolan

Nyheter Föräldrakooperativ måste flytta I december 2020 blir den ideellt drivna förskolan Garnstugan av med sina nuvarande lokaler i Brottby. Nu vill kommunstyrelsen att den ska få flytta in i Karbyskolan.onsdag 26/6 11:29
Stockholm Direkt