Tjejträffar. Ledaren Johannes Haddad tillsammans med några av tjejerna och mammorna på tjejträffen. Från vänster Roxi, Issra, Shahaz, Hadese, Naija, Mohadeseh, Bonnie, Deolinda, Kosar och Grace Caspers Prado Tuniche. Foto: Antonio Silva

De vill bryta unga tjejers isolering

Föreningar kan hjälpa unga tjejer att bli sedda, träffa vänner och bryta en isolering. Det menar Johannes Haddad från lokala schackklubben som jobbar för att få in fler tjejer i föreningslivet.

  • Publicerad 16:23, 3 sep 2020

Johannes Haddad, ordförande i Schackklubben SK 127, är bekymrad över att föreningar i Skärholmen inte når lika många tjejer som killar. Han är också lärare i Norsborg och ser en risk att unga tjejer i området istället blir isolerade eller hamnar snett.

– Att vara med i en förening ger positiva vibbar, tjejerna blir sedda av ledare och får umgås. Föreningarna fyller stora behov, särskilt här där det finns flickor från kulturer där kvinnor förväntas vara hemma mycket, säger Johannes Haddad.

Stor förväntan

I veckan höll han och schackklubben, tillsammans med Sätra kidz och stadsdelsförvaltningen, en första träff för tjejer och mammor om hur föreningar funkar. Kursen, som har sina andra träff nästa vecka, är full.

– Det är 14 tjejer i åldrarna 10 till 15 år. Många av deltagarna var nyanlända och väldigt få av dem hade ens hört talas om vad en förening är. Det var mycket förväntan i människor ögon, säger Johannes Haddad.

Målet är att tjejer ska vilja gå med i eller dra igång egna föreningar. Några hittade rätt direkt efter första träffens slut, berättar Johannes Haddad.

– Vägg i vägg med lokalen där vi var ligger en dansstudio så när vi skulle hem så hoppade vi in och flera av tjejerna ville dansa. Sex av dem börjar i danskurs där nu, säger han.