Planer. Joakim Einarsson och Johan Risberg vill etablera en ny grundskola i Träkvista. Foto: Jonas Månsson

De vill bygga ny skola i Träkvista

Bakom Lidl-butiken i Träkvista kan en ny skola byggas. I alla fall om markägarnas plan går igenom. Dessutom finns visioner om ungdomslägenheter.

  • Publicerad 06:35, 16 maj 2019

I den bästa av världar kan vi få till en ny detaljplan och börja bygga 2020.

I fjol köpte Träkvista park AB den drygt 16 000 kvadratmeter stora tomten bakom Lidl i Träkvista. Joakim Einarsson och Johan Risberg står bakom företaget. De ser stor potential i platsen och deras huvudspår är att etablera en F-9-skola med tillhörande idrottshall inom de närmsta åren. För detta krävs dock en ny detaljplan.

– Dagens detaljplan säger handel dock ej livsmedel. Genomförandetiden för den går ut i november i år. Då har vi gjort en analys av behov och vad vi kan tillföra. En akut grej är skolor, säger Joakim Einarsson.

Entreprenörerna har varit i kontakt med företrädare för alla partier i kommunfullmäktige.

– Vi upplever att det finns en bred enighet att det behövs nya skolor, säger Joakim Einarsson.

Kan gå snabbt

Om planerna blir av ser Johan Risberg och Joakim Einarsson att det kan gå relativt snabbt.

– I den bästa av världar kan vi få till en ny detaljplan och börja bygga 2020. Då skulle man kanske kunna börja höstterminen 2022, säger Risberg.

Förutom en skola ser de även möjligheter till särskilda bostäder.

– Vi har dryftat idéer, en är att skapa en rad boenden. Ungdomslägenheter är ett sätt att skapa bra boende och att unga kan stanna kvar, säger Joakim Einarsson.

Skolan skulle kunna bli såväl kommunal som privat och entreprenörerna har varit i kontakt med olika privata aktörer. Intresse finns, upplever de.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) har tidigare varit tydlig med att en ny skola behövs och att nästa skola som etableras i kommunen ska vara i privat regi.

– Det ligger i linje med vår tidigare ambition att öka antalet friskolor och valbarheten för våra medborgare. Vi ser positivt på om det kommer privata initiativ och förslag, säger han.

”Lämpligt läge”

Reuterskiöld vill inte föregå beslut om en ny detaljplan, men tycker att läget är lämpligt för en skola.

– Jag tror att det kan vara en bra aktivitet att ha där. Det ligger centralt, nära en idrottsplats, det är goda busskommunikationer och bra vägar dit och från, säger han.

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt