Per Faxneld med delar av interiören från Valand. Foto: Cornelia Faxneld

De vill bygga upp klassiska Valand – i ny lokal

När Valand på Surbrunnsgatan stängde och inredningen revs köpte stammisen Per Faxneld nästan rubbet. Tillsammans med klassiska fiket Ritornos ägare letar han nu efter en ny lokal i Vasastan.

  • Publicerad 14:10, 18 feb 2019

När anrika kaféet Valand som låg på Surbrunnsgatan 48 revs så köpte Per Faxneld, andra generationens stamkund, nästan hela inredningen. Målet är att bygga upp kaféet på nytt i en ny lokal i Vasastan. Tillsammans med Taif Albela som äger ett annat anrikt kafé, nämligen Ritorno på Odengatan, letar han efter en lämplig sådan.

Här rivs klassiska 50-talskaféet i Vasastan

– Vi har haft tre möten hittills. Idealiskt vore ju om det finns någon fastighetsägare med intresse av att bevara stadens själ och kulturhistoriska miljöer. Tanken är att få det så likt originalet som möjligt vad gäller interiören. Förhoppningen är att kunna göra som när Tennstopet flyttade från Klara till Odengatan och hitta ett nytt stabilt hem åt en klassisk institution, säger Per Faxneld.

Han och Taif Albela har diskuterat att på något sätt samla in pengar till projektet, till exempel via kickstarter.

– Det kommer ju att kosta en del att montera upp igen och att betala en överlåtelse på lokal med de lokalpriser som verkar typiska. Men bäst vore om en fastighetsägare hörde av sig och ville vara delaktig i denna kulturräddning!

I lokalen på Surbrunnsgatan öppnade i helgen Stockholms första kattkafé.

Nu öppnar Stockholms första kattkafé