Arbetsduo. Tomas från Salem och Marcus från Tumba ska locka fler till Tullinge med sitt bageri. Foto: Claudio Britos

De vill ena Tullinge med bullar

– Hög kvalitet måste inte bara finnas inne i city, säger Tomas Ablahad som öppnar Tegnérs bageri med mästerbagaren Marcus Billing Söderberg i Tullinge centrum. Målet är att skapa en knytpunkt för både lokalbor och långväga gäster.

  • Publicerad 20:00, 7 feb 2019

Doften av nybakat bröd och bryggt kaffe kommer snart att lägga sig över Tullinge centrum.

Det berättar Tomas Ablahad att man kan förvänta sig till våren i lokalen där det tidigare låg en sushirestaurang. Där öppnar han Tegnérs Bageri och har värvat finalisten i Årets bagare 2018, Marcus Billing Söderberg från Tumba, som ska stå för de färska bullarna.

– Det kommer vara ett klassiskt bageri men med en modern touch. Ett bageri med hög kvalitet måste inte bara finnas inne i city, säger Tomas.

Målet. Tomas Ablahad visar en skiss i sin mobil över hur bageriet ungefärligen ska se ut. Foto: Claudio Britos

Bageriet börjar ta form

Det är tidigt på förmiddagen när vi möter bageriets arbetsduo.

Samma morgon har det nya golvet i serveringslokalen lagts färdigt. Längs med ena väggen står fullt med saker som ska användas bakom disken, i köket och i andra delar av lokalen.

Lådor och bänkar. Kylskåp, stolar och brickställ.

Planen var att stenugnsbageriet skulle öppna i slutet av januari. En oväntad läcka i fastigheten har dock skjutit på öppningen.

– Många har varit intresserade av vad som händer i lokalen, när vi lastar in och ut ur lokalen så är det många nyfikna som passar på att fråga vad som händer i lokalen, säger Marcus Billing Söderberg.

Med många tankar på vad lokalen kunde bli tog tog Tomas över den gamla sushirestaurangens lokaler. På Facebook röstade Tullingebor om vad de saknar i sitt centrum och vad de helst vill ha i lokalen. Det blev ett bageri.

Sedan såg Tomas att Marcus från Storvreten nyligen tävlade i Årets Bagare 2018.

– Tomas hörde av sig och sa 'Jag vill ha med dig på den här resan', efter lite osäkerhet och betänketid gick jag med på ett möte och vi upptäckte att vi har samma syn på hur ett bageri ska se ut i Tullinge, säger Marcus.

Tomas Ablahad. "Ett bageri är hjärtat i centrum" Foto: Claudio Britos

I början var det mest som ett sidoprojekt, berättar Tomas.

– Men nu har det blivit något mer. Jag gillar utmaningar och den här sidan av stan behöver lite mer kärlek. Det behövs ett bageri, en plats där folk kan mötas.

Målet är att bageriet ska bli en plats för både Tullingebor och andra. I dag finns ett antal bagerier och konditorier i norra delarna av Botkyrka, men färre av den sorten söderut, menar Tomas.

Hoppet är att bidra till att fler besöker Tullinge.

– Man kan inte bara se till sitt eget bord. Det handlar också om att samverka och skapa något som passar platsen. Vi vill vara stolta över det här och få det fungera, säger Tomas.

Finalistbagare

I Göteborg gick Marcus Billing Söderberg till final och tog en delad fjärdeplats i Årets bagare 2018. Kärleken till matbröd, kakor och bullar har följt med honom sedan barnsben, berättar han:

– Om det är något vår familj är duktiga på så har det varit god mat och musik, säger han och ler stort.

Målet är att bageriet ska sticka ut i mängden i Stockholm.

– En person ska kunna komma fram till mig och berätta hur magisk en kardemummabulle är hos oss. Det är viktigt för oss att vi gör något vi tycker är kul och tror på, säger Marcus.

Han avslutar med orden:

– Ett bageri är hjärtat i centrum. Det är en perfekt plats för människor att mötas på och det vill vi lyfta fram i Tullinge, säger han.

George håller unga borta från gatan - med Counterstrike