Studs. Ulrika Skarin, Viktor Barkström och Sandra Jacobsson är ett glatt gäng som jobbar på Korpen Vallentuna. Foto: Maria Svensson

De vill få fler att anställa personer med funktionsvariationer

Efter två års praktik har han äntligen fått fast anställning på Korpen Vallentuna. Vi träffar Viktor Barkström som sprider glädje i gymmet.

  • Publicerad 11:58, 16 nov 2018

Det är en mycket stolt Viktor Barkström vi träffar en förmiddag i gymmet. Ända sedan han var liten har han varit intresserad av idrott och spelat både innebandy och fotboll.

Viktor har Downs syndrom, och berättar att det kan vara svårt för vissa med funktionsvariationer att få en arbetsplats eller praktik, men att det gäller att kämpa. På Korpen har han fått utbildning som träningsinstruktör, står i receptionen och hjälper till att städa.

– Jag har varit väldigt duktig, inte för att skryta, säger Viktor.

– Jo men sluta, du skryter inte, flikar en man in som precis varit på gymmet och är på väg ut.

Viktor ler. Det märks att han är omtyckt och ett välkänt ansikte på Korpen. Han har tidigare gått på folkhögskola i Blekinge där han studerade idrott och hälsa.

– Målet var att få praktik, och jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag fått anställning, säger han och fortsätter:

– Min mamma har kämpat för mig, och min familj började gråta när de fick reda på det. Det syns på mamma att hon är stolt, och det är jag också.

Noggrann. En av Viktors arbetsuppgifter är att se till att gymmet är rent och fräscht för besökarna. Foto: Maria Svensson

Väldigt omtyckt

Även Ulrika Skarin som jobbar på Korpen som instruktör, är nöjd med Viktors jobb.

– Han är en jättestor hjälp för oss. Han är en glad skit, det blir mycket skratt med honom, säger Ulrika Skarin och fortsätter:

– Vi vill att alla ska komma hit, det ska vara öppet för alla.

Bakom Viktor sitter
Sandra Jacobsson, även
hon instruktör och fortsätter:

– Du är väldigt omtyckt här Viktor. Du håller ordning och fixade praktiken själv ju, säger hon.

Vill att företag ska ta efter

Ulrika Skarin menar att fler företag och föreningar borde anställa personer med funktionsvariationer. Hon tipsar om utbildning på nätet,
och att man kan prata med arbetsförmedlingen och titta på vilka bidrag man kan
få.

– Alla kan göra något, man måste ge folk chansen och inte dra alla över en kant, säger Ulrika Skarin.

Stolt. Viktor Barkström är stolt över att ha fått fast anställning. Foto: Maria Svensson

Stockholm Direkt