Investerare. Margareta Neld brinner för att kvinnor ska ta plats både i styrelser och som ägare. Foto: Privat

De vill få fler kvinnor att investera

Kvinnor har pengar – men de investerar dem inte i onoterade bolag. Det vill Margareta Neld och hennes kollegor ändra på, genom sina investmentbolag.

  • Publicerad 11:46, 28 jan 2019

– Vi vet att kvinnor har pengar. Vad gör de med pengarna? Uppenbarligen investerar de inte i onoterade bolag, för det är bara åtta procent av investeringarna där som kommer från kvinnor, säger Margareta Neld från Danderyd.

Hon har jobbat med att få in kvinnor i styrelser i 15 år, och för tre år sedan drog hon och två andra, Monica Hedberg och Ann-Sofie Olsson, igång Asynjor Invest.

– Vi började prata i nätverk och kom fram till att många inte vet hur man gör – så vi körde en utbildning, berättar Margareta.

I dagsläget har 80 kvinnor gått utbildningen.

– Det har varit ett stort intresse, vi har inte behövt övertala någon. Och vi får ofta höra: ”vad roligt, jag har alltid funderat på det här”.

Vill göra saker tillsammans

Utbildningen handlar om hur man finansierar upp företag i dag, hur man värderar bolag och hur man hittar dem.

Under en halvdag testar deltagarna i grupp sina kunskaper på tre olika bolag.

– Men jag tror att vi kvinnor vill göra saker tillsammans, så vi har även startat fyra bolag med ungefär 15 personer i varje, säger Margareta.

Delägarna går in med 50 000 i aktiebolaget och sedan drivs företaget gemensamt som ett investmentbolag.

– Syftet är att vi ska hitta bra företag att investera i. Vi vill ha avkastning. En röd tråd är hållbarhet, det låter klyschigt men vi har jobbat ganska hårt med vad vi menar med det.

Hög nivå

Att jobba på det här sättet ger mycket, menar Margareta.

– Det blir väldigt roligt och diskussionen blir på hög nivå. Vi lär oss av varandra, det är en fördel att göra det här tillsammans. Vi är 15 personer med otroligt olika bakgrund.

Asynjor invest vill också gärna på verka bolagen man investerar i.

– Vi sitter i flera styrelser och då uppnår vi det andra målet, fler kvinnor i styrelser. Vi har otroligt kompetenta delägare, många har styrelseerfarenhet.

Ser från andra vinklar

Orsaken till att kvinnor inte investerar i onoterat tror Margareta är att kvinnor saknar traditioner av att diskutera investeringar.

– Det är inte så att jag brukade diskutera med mina väninnor, ”vilket bolag ska du investera i?”. Vi vill bryta det och få fler investerare från den kvinnliga sidan, som ser andra bolag än vad männen gör. Det behöver inte betyda att det handlar om intimprodukter, men vi ställer helt andra frågor och har andra erfarenheter.

Affärsgudinnor. Ordet asynja betyder nämligen gudinna och kommer från fornnordisk mytoligi. Foto: Susanne Bonnier

Så funkar det

Att investera i onoterade värdepapper innebär att investera i bolag som inte är noterade på börsen.

Det vanligaste sättet att investera är genom ett investmentbolag.

En av fördelarna med att investera i onoterade bolag är att tillväxtfarten för unga bolag ofta kan vara 50-100 procent de första åren, om de får in tillräckligt med kapital. Men riskerna är också högre.

Källor: Asynjor Invest, Fakta om fonder.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt