Framtida innovatörer? Elin Ferenius och Daphne Renhuldt tycker att fler tjejer ska gå i deras fotspår. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

De vill få fler tjejer att plugga teknik

Få kvinnor jobbar med teknik. Elin och Daphne vill krossa normerna så att fler tjejer väljer att hoppa på tekniktåget redan i gymnasiet. "Vuxna tycker alltid att jag är häftig som pluggar teknik och är tjej, jag önskar att de inte blev så förvånade", säger Elin.

  • Publicerad 14:14, 25 mar 2019

16-åringarna Elin Ferenius och Daphne Renhuldt går första ring på teknikprogrammet på Anna Whitlocks gymnasium. Och de älskar det.

– Det är kul att vara kreativ samtidigt som man är konkret. Man hjälper folk att lösa problem. Allt kommer att handla om teknik i framtiden, säger Vasastansbon Daphne.

Nu i veckan rattar den tonåriga duon Instagramkontot med det självförklarande namnet @tjejer_som_gar_teknik, ett stafettkonto som på kort tid rackat ihop över 700 följare. Syftet är att inspirera unga tjejer att våga intressera sig för teknik, och sedan söka sig till sådana utbildningar på gymnasiet.

Social medier-projektet är ett initiativ från arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, som arbetar långsiktigt med att få in fler kvinnor i branschen. De båda Kungsholmenstudenterna anmälde sig glatt till uppdraget.

– Vårt program har designinriktning. Och det är superroligt och blandat. Ena lektionen bygger man modeller, och nästa så läser man historia. Det blir aldrig tråkigt, säger Elin, som bor i Älvsjö och drömmer om ingenjörsutbildning på KTH.

"Hade varit skitjobbigt att vara själv"

I Daphne och Elins klass är det 12 tjejer av 33 elever: "Vår lärare har aldrig haft en klass med så många tjejer i, men Anna Whitlocks är en ganska tjejig skola." I hela landet är det totalt 18 procent av alla elever på teknikprogrammen, som är tjejer.

– Ju fler som vågar plugga teknik, ju fler kvinnor kommer att jobba med det. Hade jag varit ensam tjej i klassen hade jag tyckt att det varit skitjobbigt. Och våra perspektiv behövs. Om inga kvinnor jobbar med det här, kommer inga framtida innovationer att vara anpassade för oss, säger Daphne.

Inte så svårt som man tror

De säger att en av de vanligaste fördomarna är att det krävs massa förkunskaper för att välja teknikprogrammet. Att människor är rädda för att det blir komplicerat på en gång.

Spoiler: så är det inte, enligt Daphne och Elin, som berättar att man börjar från grunden.

– Vuxna blir alltid positivt förvånande när jag säger att jag läser teknik. Jag önskar att de inte blev det. Jag hade aldrig fått den reaktionen om jag läst natur, eller varit kille, säger Elin.

Liljevalchs skänker konst till skola

En förebild

"Vår tekniklärare Sofie Danielsson! Hon är vår förebild. Sofie tar ingen bullshit och gör lektionerna jätteroliga. Hon är inspirerande, och kvinna", säger Daphne och Elin gemensamt.