Reflexsuccé. Agnes Bluhme, Clara Dahlborg och Julia Granqvist har dragit i många kontakter och bland annat lyckats få en sponsor att stå för förpackningarna. Foto: Privat

De vill få fler unga att använda reflex

Tidigare var de tre tjejerna på Danderyds gymnasium gångtrafikanter som struntade i töntiga reflexer. Men när de började övningsköra blev bilden en helt annan. Nu gör deras reflexföretag succé.

  • Publicerad 12:21, 23 jan 2019

– Idén kommer egentligen från min mamma som varit noga med att vi ska ha reflexer, något jag inte varit så pigg på. Hon hittade snygga reflexer och hon har haft dem i flera år. Jag har inte sett dem i så många butiker, säger Agnes Bluhme, en av tre tjejer bakom reflexföretaget GoFlex.

Företaget drivs som UF-företag under ett års tid medan eleverna går ekonomiska programmets tredje år på Daneryds gymnasium. Att de skulle bli handlare i reflexer var mycket tack vare övningskörningen.

– Förr gick vi runt i trafiken utan reflexer, men nu sitter vi bakom ratten och är rädda att köra på någon annan. Man märker att behovet finns, säger Clara Dahlborg.

Även i Facebookgrupper märktes behovet av reflexer.

– Vi hade sett många inlägg där man skrev uppmaningar som ”nu är det mörkt, snälla använd reflex”, säger Agnes.

Men hur hittar man snygga reflexer? Det började de tre företagarna grunna på. De tog fram en prototyp av en stilren, rund reflex och kontaktade fabriker i Sverige. Via en kontakt kunde de även prata med fabriker i Asien.

– Från Sverige fick vi inte vad vi ville ha, det var fel storlek och design. Även om det skulle ha varit lättare väntade vi in i det sista för att få det som vi ville ha det. Jag är glad att vi hade is i magen, säger Agnes.

Det blev en fabrik i Kina som hade en liknande produkt i sitt sortiment som kunde ta fram en reflex som företagarna blev nöjda med. Minsta beställningen var på 1 000 reflexer.

– Vår lärare trodde inte riktigt på oss från början. Han rådde oss att budgetera för 350 reflexer. Inget företag tidigare har sålt så stora kvantiteter som vi gjort, så han trodde inte att vi skulle nå så många. Han är överraskad och stolt, säger Julia.

På två veckor sålde de tusen reflexerna slut, och en andra beställning om 1 000 reflexer gjordes. Nu finns 250 kvar i lager.

Är ni rika nu?

– Rikare än innan! Vi har tjänat mer än vi trodde, allt över 350 sålda är en bonus. Vi är överraskade av det fina mottagandet, säger Agnes.

Det roligaste har varit responsen från kunderna, säger de tre företagarna.

– Dels på själva produkten men även på leveransen, vi försöker hålla det till 48 timmar och vi försöker göra personlig leverans. Vi knackar på dörren så att de får se våra ansikten, se att vi är bara ett litet UF-företag som gör det för att det är kul, säger Clara.

De vill också tipsa andra UF-företag om att ha korta svarstider på Facebook.

– Det blir inte det långa ledet utan direktkontakt, man svarar och tackar, jag tror det bidragit till att vi fått ett gott rykte. Om man är trevlig så får man ett trevligt bemötande. Vi försöker alltid hålla en god ton, säger Agnes.

Stockholm Direkt