Poppis. Stickcafét i Farsta fortsätter efter de tre testträffarna. Från vänster: Sofia Almstedt, Lisbeth Andersson, Rose-Marie Malmgren, Helen Ridger, Malin Back och längst fram William Back. Foto: Sacharias Källdén

De vill få hela Farsta att sticka

Ett stickkafé på kvällstid har dragits igång på test av engagerade lokalbor i Farsta. Responsen har varit så pass god att gänget nu fortsätter ­­­­– och uppmanar fler att ansluta.

  • Publicerad 19:00, 7 feb 2018

Det hela började med att en nybliven Farstabo slängde ut en fråga i en grannskapsgrupp på Facebook: Finns det inget stickcafé i området på kvällstid?

Flera undrade och var peppade och Farsta bibliotek kontaktades. De var genast på och så bestämdes att de skulle testa tre tisdagskvällar för att se om det dök upp några intresserade.

– Och det verkar ju finnas ett intresse så vi fortsätter, säger Helen Ridger, en av de drivande bakom stickkaféet, och slår ut med handen mot de nio andra deltagarna som sitter vid det runda bordet i bibliotekskaféet Fanfaren.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De är en blandning av glada nybörjare och mer rutinerade inom olika hantverk. Alla tar med sig sitt eget material men kunskapen deltagarna besitter inom virkning, stickning eller broderi snålas det inte med.

Stickkafé knyter samman Salem

– Flera har uttryckt att de skulle vilja virka eller brodera men att de inte kan. Då har jag sagt att jag kan lära ut, säger Hökarängsbon Rose-Marie Malmgren som är på plats.

En av deltagarna drar ner medelåldern i kvällens gäng rejält. Det är 13-årige William Back. Han är mer eller mindre medtvingad av föräldern Malin Back, men är på god väg med att virka en mössa i samma lila nyans som sin hårfärg.

Andra skapelser som är på gång att virkas, stickas eller broderas är filtar, benvärmare, tröjor och en reflexmössa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rose-Marie Malmgren förklarar den meditativa storheten i hantverket.

– Ibland blir jag helt zombieaktig när jag håller på med slätstickning. Det går som på räls.

De andra stämmer in i beskrivningen: hantverket är avkoppling. Och det är guld att få träffa andra jämlikar och få hjälp när en kört fast eller bara för att småprata medan skapandet pågår.

– Vi pratar om ditt och datt, men ibland blir det helt tyst en lång stund för att alla är så inne i sitt, säger Helen Ridger.

Stickkafé på Fanfaren

Tisdagar 17-19

Var tredje torsdag 14-16, nästa träff är den 1 mars

Alla tar med valfritt handarbete till kafét Fanfaren på Farsta bibliotek

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00