Erik Adelöw och Alex Karlsen kombinerar sina intressen för miljö och hälsa i loppet de arrangerar på Järvafältet. Foto: Mikael Andersson

De vill få Järfälla att springa för miljön

Barndomskompisarna Erik Adelöw och Alex Karlsen från Polhem fick sommarjobb som entreprenörer via kommunen, och valde att kombinera sina intressen för idrott och miljö i projektet. Resultatet? Ett motionslopp för miljön som snart går av stapeln ute på Järvafältet.

  • Publicerad 16:27, 9 aug 2019

Erik: "Vi har varit kompisar sedan dagis. Våra föräldrar kände varandra från att vi var små, och vi gick i samma skola till fyran.

Alex: Det har gjort att det kommit ganska naturligt att göra det här ihop, vi kompletterar varandra. Vissa veckor har vi träffats varje dag och jobbat, och hittat på saker som att bada parallellt!

Erik: Själva sommarjobbet fick vi via kommunen, som samarbetar med Rookie Startups. Vi ville ta chansen och göra något som inte bara handlar om att tjäna pengar, utan som betyder något. Och jag har alltid varit väldigt intresserad av både miljö och hälsa. Det finns ett stort miljöintresse i min skola med, man plockar upp mycket om det i diskussioner.

Alex: För min del springer jag mycket lopp. Det började med att min pappa, som själv springer mycket, började anmäla mig till lopp utan att egentligen fråga, haha. Jag har också orienterat tidigare, så det kändes rätt att vi skulle fixa ett lopp, med start och mål vid orienteringsstugan på Järvafältet. Jag har själv sprungit sträckan som loppet ska gå en del.

"Lärt oss mycket"

Erik: Tanken är att loppet ska gå genom skogen, just för att en del av anmälningsavgiften ska gå till en miljöförening.

Själva jobbet under sommaren har gått ut på att vi lyssnat på föreläsningar, byggt upp vår egen hemsida, och marknadsfört loppet i olika grupper på Facebook. Men det är lite svårt att få folk att ta steget att anmäla sig! Vi har också skaffat en sponsor, och suttit i möten. Man känner sig lite vuxen, och vi har lärt oss mycket om hur det är att starta ett företag.

Alex: Det har varit roligt, man har känt att man har något att säga till om. Nu är det lite nervöst, man vill ju att folk ska komma till loppet.

Erik: Ja, och att folk blir nöjda. För då blir vi nöjda! Det har varit roligt att planera allting, och när vi väl har lyckats kommer man att känna 'yes!'"

Naturjoggen...

...går av stapeln lördag 24 augusti, klockan 15. Loppet startar och slutar vid Järfälla orienteringsklubbs klubbstuga Granskog på Järvafältet, och är 5 kilometer långt i ganska backig terräng.

Anmälan sker via Milerunners, och kostar 200 kronor. 20 procent av anmälningsavgiften går till Naturskyddsföreningen.

Det här är Erik och Alex

Namn: Erik Adelöw och Alex Karlsen

Ålder: 16 och 15 år

Bor: Polhem

Gör: Fick sommarjobb som entreprenörer på Rookie Startups via kommunen, och valde att arrangera ett lopp i miljöns anda.

Intressen: Erik är intresserad av musik, teater, programmering och miljö. Alex är teknikintresserad och gillar att spela fotboll och springa.

Stockholm Direkt