Visionärer. Tove Rosander och Mira Gartz har storslagna planer för ett hållbart framtida jordbruk i Västerort. Foto: Mikael Andersson

De vill fixa stadsnära odling i Västerort

Tove Rosander och Mira Gartz har en vision om att starta ett småskaligt mikrojordbruk. Nyligen slutade de på sina jobb, och nu satsar de allt på att göra drömmen till verklighet.

  • Publicerad 14:24, 20 mar 2020

Vi gör det här för att vi är två idioter som brinner för något.

Trädgården runt det lilla bruna huset i Hässelby villastad är inte mer än några hundra kvadratmeter. Ändå är zucchini, bönor, grönkål och purjolök bara några av alla godsaker som finns.

– Här lyckas jag producera mat hållbart så att det räcker till fem personer. Det är till exempel tredje odlingssäsongen i min bastu i år, skrattar Tove Rosander.

Tillsammans med miljövetaren Mira Gartz ser hon att deras vision, om att odla grönsaker kommersiellt men hållbart i stadsmiljö, kan bli verklighet. Vid årsskiftet avslutade de sina jobb för att satsa helhjärtat på drömmen.

Toves familj är redan idag självförsörjande på grönsaker halvårsvis. Genom organiskt gödsel, täckodling för att spara på vatten och genom att odla hållbart så får de ut tre skördar från en och samma odlingsbädd utan att förstöra jorden.

– Det handlar om att återställa matjordar och ekosystemet i jorden, för som det är nu i jordbruken är jordarna helt utarmade, säger Mira Gartz.

Svåråtkomlig mark

De har föreslagit över tjugo olika markområden för Stockholms stad där de ska kunna starta sitt jordbruk. Men staden kan inte upplåta mark utan att göra en utlysning.

– Det fattade de inte själva förrän ganska nyligen, det finns inga rutiner för hur de ska hantera det här ärendet. Till slut fick vi det egentligen självklara svaret att det inte gick med hänvisning till likställighetsprincipen, berättar Mira.

Nu har Tove och Mira skickat in medborgarförslag i både Hässelby-Vällingby och Bromma för att belysa frågan. De skulle gärna se att Stockholms stad följde Göteborgs stads tillvägagångssätt. Där har de ett system där de gör en enkel utlysning och sedan kan arrendera ut marken efter en lättare upphandling.

Närodlat. Mira Gartz och Tove Rosander har sagt upp sig från sina jobb och tänker satsa heltid på få igång ett jordbruk i Västerort. Foto: Mikael Andersson

Näring. "Idag ska vi åka och hämta hästdynga för att ge jorden bra näring", berättar Tove. Foto: Mikael Andersson

Mat inte prioriterat

Mira Gartz och Tover Rosander hoppas att deras engagemang ska sätta frågan på agendan. Just nu tycker de att politikerna bryr sig mest om trafik och att bygga bostäder.

– I princip all mat vi äter idag kommer någon annanstans ifrån. Vi vill få in tänket med odling nära bostäder. Det är fullt möjligt att lägga några hundra kvadratmeter odling i ett bostadsområde, säger Mira.

– Och det är så vi tänker att vi måste tänka för ett bättre samhälle, tillägger Tove.

Historiskt sett kom hälften av stockholmarnas mat från Västerort i början av 1900-talet. På den tiden plöjde man jorden. Men Mira och Tove kommer undvika plöjning då mycket forskning visar att man kan förstöra jordstrukturen när man vänder på jorden.

– Alla viktiga mikroorganismerna dör genom plöjning. Traditionellt har man frågat sig "vad behöver grönsaken för att växa", och så har man tillsatt de ämnena till jorden. Medan vi vill mata jorden och se att den mår bra, och då blir biprodukten en bättre grönsak.

Letar mark

Just nu letar Tove Rosander och Mira Gartz efter privat mark i närheten för att komma igång. Även om det är i mindre skala hoppas de kunna starta något att visa upp. De planerar även att föreläsa om hållbar odling och ha visningar på jordbruket för att få det att gå runt.

– Vi gör ju inte det här för att tjäna pengar, vi gör det här för att vi är två idioter som brinner för något. Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde det jag kunde, säger Tove.

Odlare. Tove Rosander hoppas få driva en stadsnära odling i Hässelby. Foto: Mikael Andersson

Det här är Mira och Tova

Blackebergsbon Mira Gartz är miljövetare och är utbildad i hållbar utveckling, hon har tidigare jobbat på kommunens enhet för social och hållbar utveckling.

Hässelbybon Tove Rosander har odlat i flera år och har varit nästintill självförsörjade på grönsaker senaste åren trots att hon haft andra projektjobb dagtid.

Göteborgsmetoden: Går ut på att främja stadsnäraodling och stödja småproducenter. Göteborgs stad har en anställd stadsbonde som driver "modellodlingen" som visar hur mycket mat man kan få ut på en viss markyta. Här kan du läsa mer.

Fristad får 100 vårdplatser – redan nästa vecka

Nyheter Ska avlasta vården Under helgen pågår förberedelserna för att öppna 100 vårdplatser i servicehuset Fristad i Bromsten, som egentligen håller på att avvecklas. Tanken är att det hela ska avlasta den tungt belastade...fredag 27/3 17:19

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt