Samarbete. Stefan Jernström från Ekerö e-sportklubb och Martin Mårtensson från Prima eSport har ett nära samarbete. Foto: Jonas Månsson

De vill ge annan bild av e-sport

En ny förening växer fram på Mälaröarna. Där ska e-sportare samlas och umgås. – Den här föreningen är öppen för alla, säger initiativtagaren Stefan Jernström.

  • Publicerad 06:00, 23 apr 2019

Grejen med e-sport är att man sitter inne mycket och det stör många.

E-sport har vuxit snabbt i popularitet de senaste åren. Ekeröbon Stefan Jernström spelar inte datorspel själv, men har två söner som gör det.

Han känner att många är skeptiska till e-sport och ville själv vara med och bidra till att den bilden ändras.

Nu har han och en annan förälder varit med och startat en ny förening, Ekerö e-sportklubb, EEK. Hjälp fick de av kommunens Idélabbet.

Som vilken klubb som helst

– Grejen med e-sport är att man sitter inne mycket och det stör många. Jag har tänkt att göra det här som vilken idrottsklubb som helst. Man gör roliga saker tillsammans och vi vill även ha föreläsningar för föräldrar i det här, hur man tacklar problem, hur man kan engagera sig och vara, säger han.

Stefan Jernström hoppas att föräldrar kan engagera sig precis som i fysisk sport.

– På samma sätt som att stå vid fotbollsplanen och heja på sitt barn kan man sitta vid datorn och heja när barnet gejmar, säger han.

Föreningen har gått med i Svenska e-sportförbundet och kommer även senare i vår bli en del av den större organisationen Prima ­eSport.

– Vi blir en sektion med egen styrelse som beslutsfattande organ på Ekerö. Då byter vi namn till Prima eSport Ekerö, säger han.

Riktlinjer för medlemmar

Förutom att spela läggs stor vikt på det sociala och hur deltagarna ska uppföra sig och vilket språkbruk som är okej att använda när man spelar.

– Det är som i vilken förening som helst, säger han.

I föreningen kommer det att finnas mer erfarna utövare som kommer fungera som mentorer till yngre eller mer oerfarna.

Stefan Jernström ser en möjlighet att föreningens verksamhet når ut till en bred publik och gå över generationsgränserna.

– Våra ungdomar kan vara mentorer till äldre som kanske inte kan datorer så väl. Man kan kanske åka på studiebesök till Ekgården till exempel och ta med en laptop och visa hur man går ut på internet, säger han.

Anordnar stort lan

I augusti väntar ett större nätverksarrangemang, så kallat lan, där kommer det finnas plats för omkring hundra deltagare under tre dagar.

– Man får ta dit sina egna grejer, sedan kommer det att finnas kiosk och sovsal, säger Stefan Jernström.

I samband med att deltagarna spelar kommer föräldrar kunna delta i en workshop om e-sport.

– Man kan sitta i grupper och diskutera med andra föräldrar om hur man gör med spelandet hemma, säger han.

Lanet blir föreningens första större arrangemang och föreningen kommer lägga stor vikt även vid annat än e-sport. Bland annat planeras för brännboll, fotboll och spinning.

Det här är e-sport

Elektronisk sport, förkortat e-sport, är ett samlingsnamn för tävlingar som sker i virtuell miljö, såsom tv-spel, datorspel, mobilspel och virtual reality.

2008 bildades den ideella föreningen Svenska e-sportföreningen. E-sport definieras inte som idrott, men har försökt att bli intagen i Riksidrottsförbundet. Svenska e-sportföreningen jobbar för att det ska ske 2019.

Källa: www.sesf.se

Visa merVisa mindre

Buller att vänta i Vinsta i sommar

Nyheter Förbifartsbygget går in i ny fas Arbetet med trafikplats Vinsta, en del av vägbygget E4 Förbifart Stockholm, har inte gått någon Västerortsbo förbi. Nu går bygget in i en intensiv – och ljudlig – fas.fredag 29/5 15:06

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt