TILLFÄLLIG. Pop up-parken på Humlegårdsgatan är inne på sitt tredje år. Foto: Per Brandt

De vill göra central gata till lyxigt gångstråk

Uteserveringar, exklusivt golvmaterial och grönska. Det är fastighetsägaren bakom pop up-parkens vision för att göra Humlegårdsgatan till en gångfartsgata. Och en del blir bilfri redan nästa år.

  • Publicerad 16:22, 11 jul 2018

Det är Gamla Livförsäkrings AB SEB Trygg liv som står bakom pop up-parken på Humlegårdsgatan som nu är inne på tredje året. Men de vill göra mer. Visionen är att göra om hela gatan till en gångfartsgata och de har presenterat planerna för staden.

Efter pop up-succén: Nu vill de ta över hela Humlegårdsgatan

– Det har att göra med trafiksituationen, en gångfartsgata gör ändå att trafiken kan hålla ihop. Det viktiga, tycker vi, är att ha liv och rörelse på en sån här plats med till exempel uteserveringar. Det här skulle hänga bra ihop med de andra gågatorna i området och skulle bli ett bra stråk, säger  Henrik Strömgren, portföljförvaltare för SEB och ansvarig för deras fastigheter i området.

De har även, i samarbete med Tengbom, tagit fram en skiss kring hur det skulle kunna komma att se ut. Nu sitter även de skisserna uppe i pop up-parken.

Tanken är att de fordon som behöver köra på gatan får göra det i en böljande rörelse.

Runt om gatan, som även ska ha ett material av ”hög exklusivitet”, ska det finnas fasta sittplatser, uteserveringar och mer grönska. Parollen är ”vardagsrummet flyttar ut”.

"Vill utveckla"

Bolaget ska även ta kontakt med övriga fastighetsägare på gatan för att få fler med på tåget.

– Ja, men vi måste nog komma lite längre med trafikkontoret först. Men vi gör inget ensamma utan vi tittar på att utöka med andra fastighetsägare men där har vi inte kommit så långt än, säger Henrik Strömgren.

– Men vi vill fortsätta att utveckla det vi har idag till något mer. Vi märker att våra hyresgäster är nöjda med att det ger liv och rörelse.

Och på staden känner man väl till visionen, men att göra om hela gatan till gångfartsgata är inget som finns i planerna i dagsläget enligt trafikkontoret.

Men en liten del av gatan kommer trots allt att stänga för biltrafik nästa år. Det är den övre delen i höjd med saluhallen.

– Den är ju redan gågata idag, under renoveringen av saluhallen och det kommer permanentas när saluhallen och återställningen av torget är klar, säger Ola Eriksson presstalespeson på trafikkontoret.

BLIR PERMANENT. Avstängningen för biltrafik vid saluhallen kommer göras permanent när renoveringen är klar. Foto: Per Brandt

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.