Örnsbergs kajakklubb är sugna på att göra om Liljeholmsbadet. Foto: Søren Aagaard/Force4 Architects.

De vill göra om Liljeholmsbadet till flytande klubbhus

Kanotister vill ta över anrika Liljeholmsbadet och göra om det till ett flytande klubbhus. Deras danskinspirerade förslag väcker genast ont blod hos badets vänner: "Tummen ner".

  • Publicerad 14:30, 20 apr 2017

I stadens utredning om Liljeholmsbadets framtid slår tjänstemännen fast att det bästa är att försöka sälja det flytande badet. En renovering av det folkkära badet har dömts ut.

Politiker öppnar för att sälja – vad kan Liljeholmsbadet bli istället?

Nu träder den första intressenten fram: Örnsbergs Kanotsällskap (ÖKS).

– Vi känner att vi verkligen kan tillföra någonting. En större lokal skulle göra oss mer tillgängliga för stockholmare, säger Michael Löfgren.

Han är styrelseledamot i ÖKS, en av landets största kanotklubbar, som länge har haft planer på att bygga ett flytande klubbhus. I dag har de lokaler på Reimersholme men deras kontrakt löper ut om tre år. De har även haft en lokal i Gröndal, men håller nu till i tillfälliga containrar i Liljeholmen.

Finansborgarrådet vill inte rädda Liljeholmsbadet tillsammans med Liberalerna

Enligt stadens kalkyl skulle det kosta hundra miljoner kronor att renovera Liljeholmsbadet. ÖKS uppskattar att deras renovering och utbyggnad av lokalerna skulle kosta 8-10 miljoner kronor. De har även undersökt möjligheterna att riva badhuset och bygga helt nytt på platsen.

– Om det är viktigt för Stockholms stad att bevara byggnaden kan vi behålla skalet och bygga ut det till ett flytande kanothus. Annars kan vi föreslå en helt ny typ av byggnad som kan tillföra Stockholm och Södermalm väldigt mycket. Vi skulle gärna bygga något som är arkitektoniskt, något som blir mer som en attraktion för att det är en så fin byggnad, säger Michael Löfgren.

Ny rapport: Uteslutet att rädda Liljeholmsbadet

Föreningen Liljeholmsbadets vänner vill bevara badverksamheten och har fått in över 3500 namninsamlingar. Föreningens ordförande Stefan Lundström känner inte till förslaget från kanotsällskapet.

– Det har jag inte hört något om, det är ny information. Det är ingenting vi tycker är bra. Vår idé är ju att det ska fortsätta vara ett bad och badhus, säger han.

Protestlista överlämnad: 3500 har skrivit under för att rädda Liljeholmsbadet

Badets vänner vill att stadens utredning om badets framtid ska kompletteras. Föreningen uppskattar att en upprustningen av badet skulle kunna kosta 50 miljoner i stället för 100 miljoner. Att bygga om badet till ett kanothus uppskattas inte av Stefan Lundström.

– Det blir tummen ned för kanotföreningen. Inget emot dem, men rör inte Liljeholmsbadet, säger han.

Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, vill inte kommentera kanotklubbens förslag ännu.

– Eftersom beslutet på nästa nämnd kommer att handla om att ge kontoret i uppdrag att diskutera med olika intressenter vore det fel av mig att idag kommentera förslagen, säger han.

Kajakklubben i danska Vejle, som Örnsbergs Kanotsällskap inspirerats av. Foto: Søren Aagaard/Force4 Architects.

Örnsbergs Kanotsällskap är inte främmande för att riva badet och bygga ett helt nytt klubbhus. På bilden syns Bengt Larsson från klubben. Foto: Jesper Frisk

Liljeholmsbadet vid Hornstulls strand som det ser ut i dag. Foto: Maja Brand

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.