De vill göra stan vackrare – med skyltar

En fantasilös stad med plastig och dålig typografi. Här är skyltmålarna som har lämnat den datoriserade designvärlden för att ta tillbaka den bortglömda tekniken med handmålade skyltar. Målet? Göra Stockholm till en vackrare stad.

  • Publicerad 18:30, 19 feb 2018

I en industrilokal i Slakthusområdet håller Sthlm Signs till. I den lilla ateljén på andra våningen trängs färgburkar, penslar och mängder av handmålade skyltar. På hyllorna står böcker i kalligrafi, handarbete och airbrushing. Att arbeta med traditionell skyltmålning hör inte till det vanligaste yrket, och har knappt funnits i Stockholm sedan datorn och vinylskäraren fick sitt genombrott.

2016 startade Pontus Rasmusson och vännen Henrik Lindquist skylttryckeriet Sthlm Signs som inriktar sig på traditionell skyltmålning. Båda två har en bakgrund som grafiska designers, färg och typografi har alltid funnits med dem. Idag finns ingen skyltmålarutbildning direkt, så de har främst lärt sig tekniken genom att titta på Youtube och på workshops utomlands.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Förr i tiden målades allt för hand, och många av teknikerna är idag bortglömda. Ett exempel är bladguld som används till mer exklusiv skyltning, här finns inget annat alternativ än de traditionella tillvägagångssätten, säger Pontus.

Gamla tekniker

När man gick över till digital produktion på 80-talet försvann hantverket med skyltmålning, pengar tjänades men kvaliteten försämrades menar Sthlm Signs. De anser att Stockholm förtjänar bättre än den fantasilösa och dåliga typografi som finns på många platser idag.

– Det blir så korrekt med datorer, här får skylten en mänsklig hand, det ska synas att det är en människa bakom, säger Henrik.

Båda menar att Sverige är sent ute med att återuppta konsten med handmålade skyltar. I USA och England har den traditionen aldrig riktigt försvunnit, med pubar och diners i gammaldags stil.

RÖSTLUND: Se upp så att din fixering inte blir en fobi

– När man reser till exempelvis Frankrike exponeras man för alla skyltar som finns där. Men här i Stockholm finns inget att exponeras för, vi har bara plastiga fabrikstillverkade skyltar, säger Pontus.

De säger att de vill göra Stockholm vackrare och menar att staden behöver handmålade skyltar, fönster och väggar för att utstråla något mer. Skyltar skapar ett landmärke, exempelvis den klassiska Stomatolskylten vid Slussen. Deras kunder består främst av företag som själva bedriver hantverk som frisörer, restauranger och barer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men tänker stockholmarna ens på hur skyltar idag ser ut? Sthlm Signs tror i alla fall att det finns en framtid för branschen. De får en del förfrågningar från folk som vill göra ateljébesök hos dem. Förra året anordnade de en workshop där de bjöd in internationella skyltmålare och det märktes att folk var intresserade, kanske främst just grafiska designers.

– Vår vision är att andra ska börja måla också. En välmående skyltstad är en vackrare stad, säger Pontus.

För den som är intresserad hålls ytterligare en workshop den 17 mars där man får lära sig hur skyltmålning går till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48