Kampanjar. Eleverna jobbar för gratis mensskydd i skolan. Från höger: Alvin Khan, Lo Lindstam, Luke De Muynck, Sarah Lindgren, Andrea Romanus, Alice Britton, Tove Selström och Irma Åkerblom. Foto: Sacharias Källdén

De vill ha gratis mensskydd i skolan

Gratis mensskydd på toaletterna i skolan. Det kampanjar eleverna i trivselgruppen på Viktor Rydbergs gymnasium på Jarlaplan för.

  • Publicerad 20:00, 11 nov 2019

Elevrådet på Viktor Rydbergs gymnasium vid Jarlaplan har ett trivselutskott som består av åtta elever. Sedan skolstarten har de jobbat för att gratis mensskydd ska finnas på skolans toaletter.

– Det är en grej sedan länge, vi är många i skolan som har en chatt-tråd och det är nästan alltid någon där som har glömt mensskydd och frågar om det är någon som har en tampong, säger Tove Selström.

Lo Lindstam är ordförande i utskottet och tycker att det handlar om trygghet.

– Det ska vara lika självklart som att det finns toapapper, det ska inte vara någon skillnad på människor, säger hon och kompisen Sarah Lindgren flikar in:

– Man får inte heller glömma transpersoner. Mens ska bli normaliserat för alla som har det, speciellt om man känner sig obekväm med det. Jag tycker också att det är orimligt att mensskydd ska kosta. Det kanske inte är ett större problem i just Sverige men det är symboliskt och speciellt när man är ung, säger hon.

– Tanken är inte att skolan ska förse oss med allt vi behöver för en hel mensperiod, utan mer att det ska finnas när man har glömt, säger Irma Åkerblom.

Vill öppna upp för samtal

Med gratis mensskydd i skolan hoppas eleverna också att det ska bli mer accepterat att prata om mens.

– Det är fortfarande ett tabubelagt ämne, om det fanns gratis skydd tror vi att det skulle öppna upp för fler samtal, säger Lo Lindstam.

– Redan nu, sedan vi startade kampanjen, märker till och med jag som är kille att dialogen är mer öppen, säger Luke De Muynck.

Gruppen har haft möten en gång i veckan sedan i september om hur de ska lägga fram idén. I skolan hänger affischer med qr-koder som man kan scanna med sin mobil. Gör man det kommer man till en sajt där man kan skriva under en namninsamling för att införa gratis mensskydd i skolan som har 549 elever, varav ungefär 80 procent identifierar sig som tjej.

– Vi ville se vilken efterfrågan som fanns och på bara några dagar hade 350 personer skrivit på, säger Lo Lindstam.

Nu har de lämnat förslaget till rektorn.

– Hon var positiv till allt men sa att det är budgeten som är problemet. Vi ska få besked på måndag om hur det blir, säger Luke De Muynck.

– Men om man inte kan spendera lite pengar på mensskydd kan man fråga sig hur vi kan ha ett pingisbord som används av ungefär tio killar och där racketar måste bytas ut en gång i månaden, säger Sarah Lindgren.

Kommer inte ge upp

Får de inte igenom förslaget har de andra planer.

– Absolut, kanske genom samarbeten med företag eller så kanske vi tar från elevkårens budget, säger Sarah Lindgren.

Om allt går som de vill hoppas de att fler skolor ska inspireras och följa efter.

Viktigt. "Mensskydd borde vara lika självklart att köpa in som toapapper" säger Lo Lindstam. Foto: Sacharias Källdén

Via en affisch kan man scanna en qr-kod och komma till sajten där man kan skriva under för att skolan ska införa gratis mensskydd. Foto: Sacharias Källdén