Karlbergs station. Per Vrethem vill ha nattklubb. Trafilverket säger nej. Foto: Maja Brand

De vill ha nattklubb i Karlbergs ödestation

Karlbergs station står tom sedan Citybanan togs i bruk förra sommaren. Nu vill Yimby-profilen Per Vrethem att det ska bli nattklubb där.

  • Publicerad 11:44, 3 maj 2018

Det har snart gått ett år sedan Citybanan togs i bruk och Karlbergs station ersattes av nya pendelstationen Stockholm Odenplan. Sedan dess har Karlberg använts som reservstation en gång när det var strul med Citybanan. Annars har den stått orörd. Nu vill Per Vrethem, aktiv i lobbynätverket Yimby (Yes in my backyard) och vice ordförande i det politiska partiet Fria stockholmare, skaka liv i platsen.

– Karlberg ligger ju ett stenkast från framväxande Hagastaden. Och titta på utsikten över S:t Eriksbron och Kungsholmen. Stationen ligger ju lite avsides men gör man om den till en nattklubb och musikscen skulle det här kunna bli ett nav mellan Stockholm och Solna, säger Per Vrethem och fortsätter:

– Sedan Karlberg stängde har det blivit öde här, en klubb skulle kunna öka flödet av människor och göra så att Rörstrandsgatan fortsätter leva.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Per Vrethem råder det en brist på mellanstora klubb- och musikscener i Stockholm.

– Vi har många stora arenor som till exempel Tele2 arena och Globen och så finns det ett gäng pianobarer, men det behövs fler ställen som kan ta emot 450-750 pers. De som har försvunnit har inte ersatts, till exempel Gino som stängde på 1990-talet, säger han.

Länge var tanken att Karlbergs station skulle rivas i framtiden. Men som vi kunde avslöja igår har Trafikverket nu svängt.

– Vi vill behålla den som en reservstation om det skulle inträffa någon störning i tågtrafiken. Då är det enkelt att bara lägga om växlarna och anlända till en "klar" station. Vi kommer att ha kvar all teknik på stationen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oavsett om den skulle ha rivits så är det inte aktuellt med en nattklubb, menar han.

– Det går inte vid ett spårområde. Det är helt och hållet en säkerhetsfråga. Rätt vad det är kan det komma ett tåg, säger säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.