Hoppfulla. Ahmad Husseini, Jawad, Khalid Fouad, Erfan Akbari, Batoul Merzaie, Fayez Asmar och Lotta Björnberg hoppas att fler svenskar dyker upp på Vi ses! Foto: Ella Söderberg

De vill knyta nya vänskapsband i Vallentuna

Varje söndag kan både nyanlända och "gamla" Vallentunabor mingla med varandra i Kulturhuset. Mötesplatsen Vi ses! vill skapa en ny gemenskap.

  • Publicerad 16:38, 8 mar 2019

Förutom det populära språkkaféet, som biblioteket i centrum anordnar varje vecka, finns det även andra sätt att lära sig språket.

Mötesplatsen Vi ses! är ett samarbete mellan bibblan och projektet Granndörren, och fokuserar på integration. Varje söndag klockan 14 anordnas träffen, där nya och gamla svenskar kan hitta varandra. Träffarna går under olika teman, som exempelvis odling.

Målet är att locka fler etablerade Vallentunabor.

– Vi hittar på lite olika saker, som dansworkshop, persiskt nyår och pyssel. I julas hade vi en jättefin julfest där folk hade bakat. Det kom ungefär 150 personer, berättar Lotta Björnberg, biblioteksadministratör.

Behövs fler Vallentunabor

Samtidigt säger hon att det tyvärr inte är så många "gamla" Vallentunabor som kommer.

– Jag tror det har att göra med vanliga orsaker, man har fullt upp hemma. Sen tror jag att man kanske tror att man måste göra och erbjuda något när man kommer, men så är inte fallet, säger Lotta.

Fayez Asmar är från Syrien och berättar han gärna vill lära känna fler svenskar.

– Vi kan lära oss mer då, om den svenska kulturen, det är viktigt. Ibland vågar vi inte prata med svenskar, just eftersom vi inte vet så mycket om kulturen, säger han.

Han har precis varit på språkkafé, och tycker precis som de andra som deltagit att Vallentuna är en lugn och fridfull plats att bo på. Erfan Akbari från Afghanistan håller med.

– Jag har bott i Vallentuna i fyra år, det är ett bra samhälle och jag känner nästan alla här, säger han.

Många av dem som besökt språkkaféet berättar att det är svårt att få jobb. Lotta tror därför att Vi ses! kan vara ett bra sätt att skapa kontaknät.

– Om Vi ses! skulle fungera som vi önskar, är det ett bra sätt att skapa sig ett nätverk och lära känna andra i Vallentuna.

Sång och dans nästa söndag

Nu pågår planeringen inför den 17 mars, då det persiska nyåret, nouroz, ska firas. Erfan Akbari ska hjälpa till att ordna eventet som ska hållas inne i kulturrummet.

– Vi kommer att hålla en presentation om vad nyåret innebär, och det kommer bli sång och dans, ett band ska uppträda. Det kommer även bjudas på mat från Afghanistan, säger Erfan.

Den som vill komma på det persiska nyårsfirandet behöver dock anmäla sig till biblioteket, då man behöver veta hur mycket mat som ska beställas.

– Sista dagen att anmäla sig är egentligen på söndag, men vi kan göra ett undantag om man vill anmäla sig någon dag efter, säger Lotta.

Vi ses!

Temasöndagar under våren:

10 mars: Kom och plantera

17 mars: Nouruz, persiskt nyår.

7 april: Band-workshop med Elise Nilsson (obs! Kl. 12.30-15).

19 maj: Utflykt i Vallentuna! Anmälan till biblioteket senast 5 maj.

Se mer information på upplevvallentuna.se

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt