Föräldrarna Maria Ericson och Therese Ekelund vill att fler ska prata med sina barn om vad som händer i sociala medier. Foto: Mikael Andersson

De vill kraftsamla mot appmobbningen

Snapchat används flitigt bland ungdomar, bland annat för att skicka roliga bilder. Men den har också blivit ett forum för kränkningar. Nu vill föräldrar i Hässelby villastad kraftsamla för att få ett slut på onlinemobbningen.

  • Publicerad 16:45, 24 nov 2017

Appen Snapchat blivit ett populärt sätt att kommunicera på, inte minst bland ungdomar. Men den har också blivit ett verktyg för mobbning. Det menar föräldrarna Maria Ericson och Therese Ekelund, från Hässelby villastad, som sett och hört om flera exempel.

– Mobbningen flyttas ut på sociala medier och görs mer anonymt. Om den som blir utsatt blockar mobbarna byter de alias och ser till att bli tillagda igen, säger Therese Ekelund.

LÄS ÄVEN: Främlingsfientlig ryktesspridning efter storbråk på Trollbodaskolan

Eftersom inläggen på Snapchat försvinner efter ett dygn raderas också bevisen för kränkningarna. Att ta skärmdumpar är inget alternativ eftersom det syns hos den som gjort inlägget och det blir istället en risk att utsättas ännu mer.

– Därför har vi sagt till våra barn att de ska använda en annan telefon och istället fota av inlägget om det är någon som skriver något elakt, säger Therese Ekelund.

Vill lyfta diskussionen

Nu vill de lyfta diskussionen för att fler föräldrar ska börja prata med sina barn om vad som händer på Snapchat och andra sociala medier som Instagram och olika chatforum.

– Vi hoppas att det ska bli en ögonöppnare. Vi ger barnen telefoner, plattor och wifi. Då måste vi också ta vårt ansvar och uppfostra dem i  digital kompetens, säger Maria Ericson.

Men hur man ska prata med sin tonåring? Det är inte helt enkelt, menar Maria och Therese. De tror inte heller att förbud mot sociala medier fungerar – då loggar barnen bara in på en kompis telefon.

– Det handlar också om integritet när umgänget har flyttat ut i sociala medier. Det är ingen förälder som stövlar in på fritidsgården och frågar vad tonåringarna pratar om. Men det är viktigt att prata om hur långt yttrandefriheten sträcker sig, säger Maria.

De tycker att skolan har ett viktigt ansvar eftersom det är där ungdomarna träffas i grupp och kan ha gruppdiskussioner. Även föräldrar måste börja prata mer med varandra för att lättare kunna upptäcka och göra något åt mobbningen.

– Men det var också lättare när barnen var små och vi föräldrar träffades naturligt på förskolan och fritids. Kanske borde man starta en grupp för föräldrar i Hässelby på Facebook? säger Maria.

”Måste vara medveten”

Om föräldrarna känner varandra kan steget till att ta kontakt om något händer bli mindre. Oavsett om ens barn har blivit kränkt eller är den som har gått över gränsen.

– Man måste vara medveten om att ens eget barn faktiskt kan vara den som skriver elaka saker. För något år sedan hade ett av mina barn gjort det och jag blev helt chockad men insåg också att jag varit för naiv, säger Therese.

Enligt Maria och Therese är rädslan för att få elaka kommentarer skrivna om sig hela tiden närvarande hos tonåringarna.

– Våra barn är inte glada för att vi är med i tidningen och pratar om det här för de är rädda att de ska bli utsatta. Men vi tänker att det är en till anledning att göra det, för att visa hur mycket makt Snapchat har, säger Maria.

Marias och Therese föräldratips

Fortsätt att prata öppenhjärtigt om detta med dina tonåringar och deras vänner.

Skapa ett föräldranätverk.

Om din tonåring blir utsatt, fotografera av inlägget med en annan telefon så att bevisen finns kvar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Campus Manilla utreds efter larm om våld

Nyheter Rektorn på prinsessan Estelles skola svarar på kritiken Skolinspektionen utreder prinsessan Estelles skola på Djurgården efter larm om kränkningar och våld. Skolans rektor säger att hon välkomnar utredningen.måndag 22/10 16:45

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

Nyheter "Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23