Lilla Sickla. Övervåningen står tom och undervåningen hyrs ut som privatbostad. Foto: Linn Matikka

De vill öppna unika gården för allmänheten

Staden kan tänka sig att öppna gården Lilla Sickla för allmänheten, frågan är bara – vem ska betala för det? Idag hyrs gården i Nackareservatet ut som privatbostad.

  • Publicerad 16:50, 6 feb 2018

Öppna upp gården Lilla Sickla och gör den tillgänglig för allmänheten. Det tycker Söderortsbor som har skickat mejl till Skarpnäcks stadsdel. Gården ligger nära flera folktäta platser som dessutom ska bebyggas med fler bostäder de närmaste åren – till exempel Björkhagen, Kärrtorp, Hammarbyhöjden och Hammarby sjöstad. Därför vore en offentlig verksamhet som kan användas av många ”fantastiskt”, menar de som skrivit förslaget.    

4H-gård

De ger flera förslag på saker som skulle kunna funka på gården: Naturrum om den biologiska mångfalden i Nackareservatet, parklek eller 4H-gård dit skolor och förskolor kan komma och lära sig om djur och natur. En stor eldstad där besökare kan grilla hade också varit trevligt, skriver de.

Gården byggdes 1789 och hyrs sedan länge ut som privatbostad, medan parken och skogen runtomkring är allmän mark.

Frågan togs upp på Skarpnäcks stadsdelsnämnd förra veckan och politikerna håller med:

"Gården skulle passa bra för en öppen verksamhet, med fördel riktad mot barn. Många har gång- och cykelavstånd till Lilla Sickla och fler bostäder kommer att byggas i närområdet", skriver de.

– Det är intressanta förslag och vi skickar det nu vidare till fastighetskontoret för att göra en förstudie, de måste också kommunicera med dem som bor där och höra hur de ser på en utveckling, säger Ewa Larsson (MP), ordförande i stadsdelsnämnden.

– Nackareservatet är ett av Stockholms mest välbesökta reservat med två miljoner besökare per år, så behovet finns säkert, tillägger hon.

Lilla Sickla ligger i den del av reservatet som förvaltningen ansvarar för, enligt nämnden. Här ingår att göra reservatet tillgängligt för stockholmarna och utveckla rekreativa och ekologiska värden.

För dyrt

När det gäller själva gården med tillhörande byggnader ligger ansvaret hos stadens fastighetskontor. De har utrett tidigare om det går att göra gården mer publik, men kommit fram till att det blir för dyrt.

– Bara att bredda vägen fram till huset skulle kosta många miljoner, vi behöver också dra ut nya ledningar för vatten och avlopp för att kunna driva en verksamhet där, säger Jacob Arwidsson, förvaltare hos staden för Lilla Sickla.   

Därför har utredningen inte tagits vidare. Men de är positiva till idén.    

– Gården är en fin port till reservatet och det skulle säkert fungera med ett kafé och hembygdsmuseum. Det finns också en stor fin trädgård som man skulle vilja ta tillvara, kanske med odling och fina planteringar, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15