Agenda. Carina Bindzau och Bernt Josephson från det lokala FN-förbundet. I dagarna slogs den lokala FN-föreningen i Väsby och Sollentuna ihop till ett förbund - och instiftade ett nytt pris. Foto: Anton Kyhlbäck

De vill prisa lokalt hållbart arbete

FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.

  • Publicerad 12:01, 26 feb 2020

FN–föreningen i Väsby och Sollentuna instiftar ett nytt pris: Sollentuna Väsby FN Agenda 2030-priset.

– Vi vill lyfta fram en eller flera personer, ett företag eller en organisation som är ett föredöme för FN:s Agenda 2030-mål och som gör något lokalt för hållbar utveckling, säger Bernt Josephson, kommunikationsansvarig i den lokala FN–föreningen.

Mål för en mer hållbar utveckling

2015 tog FN:s generalförsamling fram de globala målen, Agenda 2030. Den innehåller en lista med 17 olika mål för hållbar utveckling. Exempelvis att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter men även miljömål som att skydda ekosystem i världen och bevara haven.

Nu vill den lokala föreningen även uppmärksamma målen.

– Det görs många bra saker lokalt, det ser vi, men allt uppmärksammas inte. Därför vill vi bidra till att stimulera detta, säger Bernt Josephson.

Alla kan nominera till priset

Prisceremonin planeras till den 24 oktober, på FN-dagen, på Arena Satelliten.

Carina Bindzau, FN-föreningens ordförande, berättar att alla kan nominera till priset. En kandidat kan vara allt från en enskild elev eller en skolklass som har gjort något för miljön till en entreprenör som samlat in till ett välgörande ändamål.

Ett eller flera av de globala målen ska uppfyllas av det vinnande bidraget. Pristagaren får en pokal som ska vandra runt i Väsby och Sollentuna fram till 2030:

– Pristagaren ska vara boende eller verksam i Sollentuna eller Väsby och det belönade arbetet kan vara stort eller smått, säger Carina Bindzau.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Rekordmånga fuldumpar skräp i Stockholm

Nyheter FTI: Klart är att coronakrisen påverkar folk Att stockholmarna spenderar mer tid hemma har gjort att många tagit sig tid att rensa förråden. Men allt körs inte till tippen. De senaste helgerna har fuldumpningarna slagit rekord i Stockholms län.onsdag 8/4 9:42

Butik rånad i Häggvik

Nyheter Stor polisinsats i Sollentuna En stor polisinsats ryckte in under tisdagseftermiddagen efter ett rån mot en butik i Häggvik.tisdag 7/4 16:57

Sollentuna GP skjuts på framtiden

Nyheter "Vi kom till en gräns" Sollentuna Grand Prix senareläggs på grund av restriktioner efter coronavirusets spridning, rapporterar SVT.tisdag 7/4 16:30
Stockholm Direkt