Kontakt. Therese Fredros och Anna Palbom är kontaktpersoner. Foto: Jonas Månsson

De vill samlas för samtal om transfrågor

Ingen ska gå ensam med frågor om transpersoner. Så tänkte grundarna av Transammans Ekerö. – Vi vill att alla ska få vara sig själva, säger Therese Fredros.

  • Publicerad 09:55, 20 feb 2017

Alla förstår inte på en gång, men det finns en nyfikenhet.

Nationellt drog förbundet igång 2015. Nu får Transammans en lokalförening i Ekerö. I mars kommer initiativtagarna Anna Palbom och Therese Fredros att bjuda in till samtal med transpersoner och deras närstående. Båda initiativtagarna är själva föräldrar till transpersoner och har saknat ett lokalt forum för samtal med andra berörda.

– Det är en samtalsgrupp för transpersoner och de som känner sig som närstående till någon transperson. Vi har känt att vi har saknat personer att utbyta erfarenheter med, och träffa andra med frågor och funderingar, säger Therese Fredros.

Tanken är att träffas en gång per månad under våren fram till maj. I sommar tar träffarna ett uppehåll, men deltagande i Prideparaden räknar initiativtagarna med. Till hösten ska träffarna återupptas igen.

– Vi tänker oss fikaträffar på en lokal i Ekerö. Första gången blir nästa månad, säger Therese Fredros.

Tid och plats vill de inte gå ut med. Transammans Ekerö har en sluten Facebookgrupp där intresserade kan gå med. Där ges mer detaljerad information till intresserade. För de som inte använder Facebook kan man hitta information på transammans.se.

Hon upplever annars att samhället har blivit mer öppet kring transpersoner de senaste åren, men att det fortfarande finns många frågor och funderingar.

– Alla förstår inte på en gång, men det finns en nyfikenhet och jag hoppas att samhället ska vara redo att ta till sig det här, säger hon.

Besökarna kommer själva få bestämma vad de vill prata om. Något förutbestämt tema finns inte.

– När vi har mött andra känner vi att det är liknande behov att träffas även om alla har sina egna berättelser kring det här, säger Therese Fredros.

Transperson

En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln. En person kan också vara transperson som inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Ordet trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Källa: rfsl.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12