De vill sätta ljus på mörkret

Resan till Auschwitz målade om siffrorna till en skrämmande verklighet. Nu vill Vanessa Brandt, Isabelle Boisard, Sara Storckenfeldt och Nikita Grop Sohlan sprida budskapet de tog med sig för att se till att historien inte upprepar sig.

  • Publicerad 08:41, 22 apr 2019

Bilder, texter, filmer och föreläsningar. För den som vill är det lätt att lära sig om det som hände under förintelsen, men att besöka platsen för det industriella massmordet under andra världskriget är något annat. När Anna Rydberg, lärare på Gröna Dalenskolan fick reda på att svenska kommittén mot antisemitism hade ett regeringsstött projekt för elever för att satsa på att utbilda ungdomar i antisemitism, rasism och förintelsen tog hon kontakt.

– Lyckligtvis hade de ett projekt i Uppsala Län just då, så då fick vi fyra platser av totalt 36, berättar hon.

Valdes efter uppsats

Tolv elever valde att skriva en uppsats där de fick berätta varför de ville åka och av dessa tolv blev det Vanessa, Sara, Isabelle och Nikita som fick åka.

– Vi tittade mycket på vad de hade för förväntningar på resan och vad de tänkte att de kunde bidra med.

Mellan den 15 och 20 mars reste de runt i Polen. Första stoppet blev Krakow.

– Vi gick runt i Krakow för att få se hur staden ser ut, var judarna bodde, hur de flyttades till ghettot och sedan till koncentrationslägret, säger Vanessa.

Resan fortsatte med historiens mörka skugga som ständig följeslagare.

– Vi kom till exempel upp till en stad i bergen som jag tyckte var väldigt fin, men det blev inte lika fint när man fick reda på vad som hade hänt där, säger Isabelle

Och vad hade hänt där?

– Det låg en SS-skola för soldater där. Där hade de haft massavrättningar.

– Vi fick stå vid en massgrav, säger Nikita dämpat.

Levande måltavlor

Eleverna fick höra svårsmälta historier om hur soldaterna övades i att skjuta på levande objekt. Soldaterna studerades för att se hur de reagerade på denna prövning. I klartext, alltså om de kunde mörda utan att känna efter.

– De hade en fotbollsplan där. Så mellan alla avrättningar så tänkte vakterna att ”nu tar vi en rast och spelar lite fotboll.” För mig var det ... det var så uppenbart att de inte tänkte på dem som människor, säger Vanessa.

– Vi hade läst om det innan. Man hade grundkunskaper om tidsförloppet, om krigsförloppet, men på en känslonivå kunde man inte förstå. Det gjorde man där på ett helt annat sätt, säger Sara.

Håller föredrag

Nu väntar det kanske viktigaste med uppdraget. Att sprida berättelserna vidare.

– Nu har jag bokat upp Bio Borgen i Bålsta. Det är lite blandade känslor kring det kanske, men just för att visa på vikten av det här också. Så den fjärde juni kommer ni att hålla ett föredrag inför alla högstadielever, så mycket personal som möjligt och vi kommer även bjuda in politiker, säger Anna Rydberg och de fyra tjejerna konstaterar att det blir lite nervöst:

– Det är fler människor än vi hade trott. Vi hade en bild av att vi skulle göra det lite lugnt i klassrummet, men det kommer säkert gå bra. När man står där framför alla kommer nervositeten, men vi får förberedda oss så att vi vet vad vi ska göra.

Förintelsen

Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

Källa: Forum för levande historia

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt