Chris (till vänster) och Fada skriver all musik tillsammans, oftast i studion. Snart släpper de sin debut-EP. Foto: Mikael Andersson

De vill sätta Västerort på hiphop-kartan – igen

Något har hänt med hiphopen i Stockholm. Efter att Söderort har dominerat de senaste åren dyker nu allt fler Västerortsrappare upp. Möt duon Chris och Fada från Hässelby.

  • Publicerad 16:19, 7 mar 2018

Stockholms hiphopscen exploderar just nu av unga rappare från Västerort. I Xclusive Studio i Brommaplan jobbar duon Chris och Fada från Hässelby med sin debut-EP.

– För mig började det med Blues och Ken Ring men sen försvann Hässelby lite från hiphopen. Det handlade mycket om Redline Recordings och Södra Sidan. Nu kommer Västerort tillbaka och vi gör en helt annan grej, säger Chris.

De har gjort musik ihop i fyra-fem år och tillsammans med Ken Ring har de släppt ett par låtar. Sedan en månad tillbaka samarbetar de med Renzo, som äger studion i Brommaplan.

Lättare att släppa musik

Både Chris och Fada tror att en anledning till att så många unga rappare dyker upp just nu är att det har blivit enklare att släppa sin musik, antingen själv eller med independent-bolag. Det kan också gå snabbt att sprida musiken på Spotify och Youtube.

– Förut fanns det kanske en eller två rappare från varje ort i Västerort. Nu finns det hur många som helst och kvalitén är hög. Folk inspireras av varandra, säger Fada.

De kategoriserar sin musik som "flexibel hiphop". Utgångspunkten är Old-school rap med influenser från R&B, dancehall och reggae. Låten "Vår väg" handlar om att dra ifrån polisen och röka gräs – vanliga teman hos många rappare. Samtidigt säger Chris och Fada att budskapet med låten "Corner" är att berätta om livet på gatan utan att glorifiera det.

Många som lyssnar är unga, vad tänker ni kring det?

– Vi vill ta vårt ansvar och sjunger inte om att stå med en AK5:a och skjuta folk. Men vi sjunger om både vår verklighet och andras berättelser. Det är viktigt att det finns humor i musiken också, säger Chris.

– Ja, första intrycket när man ser att vi har en låt som heter "Brottsling" är kanske att man tror att den ska handla om brott och kriminalitet. Men istället beskriver vi förorten på ett humoristiskt sätt. Vi försöker att inte glorifiera livet på gatan, man behöver inte göra det för att bli rappare, lägger Fada till.

Trots att allt fler unga vågar släppa sin musik dominerar fortfarande killar bland rapparna. Renzo berättar att han tar emot ungdomsgrupper i studion som får lära sig om musikproduktion. Då är det tydligt att killarna tar för sig mer än tjejerna.

– Alla killar sjunger men det är kanske en eller två tjejer som vågar. Som tjej kan det vara svårt att ta plats i en studio med en massa grabbar så därför planerar vi nu tjejkvällar, säger Renzo.

Chris och Fada håller med och tror att tjejerna inte hypar varandras musik lika mycket som killarna gör.

Men är det inte upp till er att också pusha tjejerna?

– Jo, till 100 procent. Vi måste bara hitta dem vi ska pusha, det vore grymt om vi hittade en tjej som kan sjunga med oss, säger Fada.

Flera Västerortsrappare har spelat in här i Renzos studio och på väggen hänger en signerad tröja med namn som Blizzy och Adel. Enligt Chris och Fada är rapparna fortfarande ganska uppdelade beroende på om de kommer från blåa eller gröna linjen. Något både de och Renzo vill ändra på.

– Hiphopen från Hässelby och Västerort är den bästa i Sverige just nu. Det är vår tur nu, säger Chris.

Renzo, som äger Xclusive Studio i Brommaplan, hoppas att fler rappare från olika delar av Västerort ska börja samarbeta med varandra. Foto: Mikael Andersson

Skriver. " Musiken kom naturligt på en gång när vi träffades", säger Chris. Foto: Mikael Andersson

Sugen på mer hiphop från Västerort?

Nästa släpp från Chris och Fada blir låten Snurra upp en meck. "En förortsbanger med mycket hype och drag", enligt killarna.

Fler Västerortsrappare att lyssna in sig på:

Hässelby-Vällingby: Erik Lundin (även uppvuxen i Bromsten och Rinkeby), Syster Sol, Ali Khamis, KammeKaze, OVÄ, Joel Fungz.

Spånga-Tensta: Z.E, Biggie Juke, Samboii

Husby: Adel, Blizzy

Rinkeby: Cherrie, Jaffar Byn, Yasin, Imenella (uppvuxen i Tensta).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

QUIZ: Känner du igen det gamla Stockholm?

Nyheter Se bilderna från forna tiders midsommarfirande Hur väl känner du din stad? Testa dina kunskaper i vårt Stockholmsquiz med bilder från tidigare års midsommarfiranden.lördag 23/6 9:00