Fixar. Några av tjejerna i Föreningen Systrar Runt Hörnet anordnar en inspirationskväll i Vällingby den 17 november. Bild på SRH från ett tidigare tillfälle. Foto: Olle Magnfors/ Mikael Andersson

De vill sätta Västerorts tjejer i centrum

Den 17 november står tjejerna i centrum på Folkets hus i Vällingby. Då ordnar föreningen Systrar runt hörnet en inspirationskväll med bland andra komikern Melody Farshin och artisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee.

  • Publicerad 11:52, 5 nov 2018

Alla tjejer och ickebinära mellan 15 och 25 år är den 17 november välkomna till Folkets hus i Vällingby och eventet "Tjejer i centrum".

– Tanken är att det ska vara en inspirationskväll kring hur man som tjej kan forma sitt eget liv. Det blir panelsamtal, mingel med tilltugg och spoken word, säger Niki Addibpour, från Hässelbyföreningen Systrar runt hörnet, som arrangerar kvällen.

Bland deltagarna för kvällen hittas författaren och komikern Melody Farshin, artisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee samt Wendy Francis som driver podden "Arga flickor". DJ-kollektivet Sugarcane står för musiken.

Lokalt projekt

Kvällen anordnas som en del av ett projekt av föreningen Operation 1325. Det är en fredsorganisation som arbetar internationellt för att tjejer och kvinnor ska involveras mer i fredsprocesser.

– Nu har vi börjat jobba med ungdomar runt om i Sverige och i somras hade vi en utbildningsvecka där deltagarna bland annat fick lära sig om mänskliga rättigheter. Sedan fick tjejerna själva komma på ett sätt att påverka och lyfta andra tjejer, säger Madeleine Opira, projektledare på Operation 1325.

Projektet heter Det digitala fredsagentprogrammet och Niki berättar att hon tillsammans med åtta tjejer från Systrar runt hörnet var med under utbildningslägret.

– De fick lära sig om kvinnors rättigheter och hur man kan använda sociala medier för att nå ut till unga. Det var tjejernas förslag att anordna eventet för att lära andra tjejer om det här. De har startat ett Instagramkonto för att sprida information om det, säger Niki.

Kvällen pågår mellan klockan 18 och 20. Kolla in Instagramkontot Tjejer i centrum för mer information.

Tjejer i centrum

Projektet Digitala fredsagenter drivs av föreningen Operation 1325 och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det pågår fram till december 2018.

Tjejerna från Hässelbyföreningen Systrar runt hörnet är några av ungdomarna som deltar i projektet.

Nyfiken på inspirationskvällen? Kolla in deras konto på Instagram som heter tjejericentrum.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nytt elfel stoppar pendeltågstrafiken

Nyheter Trippla fel under dagen Efter en stökig trafikmorgon som skapade förseningar hela dagen gör ett nytt elfel på måndagskvällen att problemen i pendeltågstrafiken fortsätter.måndag 12/11 19:20

V: "Rädda akutboendet för barn och unga"

Debatt Debatt om HVB-hem Det vore ett stort misstag att lägga ner Giovannis akutboende för barn och unga, skriver Alexandra Mattsson Åkerström (V) och Jackie Nylander (V) inför mötet i socialnämnden på tisdagen.måndag 12/11 17:10