Hjälpas åt. Både föräldrar och fältassistenter vill att fler vuxna ska ut och kvällsvandra i Bromma. Foto: Mikael Andersson

De vill se fler föräldrar gå ut och kvällsvandra i Bromma

Varmare väder innebär fler ungdomar utomhus i Bromma. Nu vill både fältassistenter och nattvandrande föräldrar att fler vuxna följer med ut för att bidra till en ökad trygghet.

  • Publicerad 14:53, 8 maj 2020

Det är en slags krisberedskap, och om något händer så är man beredd.

Föräldrarna Hanna Wistrand och Stefan Tell har kvällsvandrat i flera år. Nu när det börjar bli varmare och det faktum att coronaviruset gör att fler ses utomhus, anser de att fler vuxna behövs vara ute där det händer.

– Jag tror det är mycket mer gymnasieungdomar ute nu, de har ett socialt behov eftersom de inte ses i skolan, säger Hanna.

Stefan kvällsvandrar i Norra Ängby, och säger att det är ett bra sätt att lära känna folk i området. Även en hel del föräldrar med småbarn vandrar, vilket kan vara ett sätt att få lite koll på vad man kan tänka på när barnen blir stora.

Båda är överens om att föräldrar som är ute och visar sig på kvällarna bidrar till en ökad trygghet.

– På samma sätt som man har försäkring på sitt hus även om det inte har brunnit, så är det en försäkring att området blir tryggare om man fortsätter vara ute och kvällsvandra. Det är en slags krisberedskap, och om något händer så är man beredd, säger Stefan.

Ytterligare ögon på stan

Mattias Edlund är en av fältassistenterna i Bromma. De jobbar förebyggande och uppsökande med ungdomar, där det bland annat ingår kvällsuppsökande arbete för att ta reda på trender och tendenser hos ungdomarna.

Deras mål är att vara runt i hela Bromma en fredagskväll, men händer det något kan det bli så att man fastnar längre på en viss plats. Därför tycker Mattias att det är bra om fler föräldrar hjälps åt.

– Vanligt är att ungdomarna frågar 'hur visste ni att vi var här?'. Men det är något som verkar gå i arv, även föräldrarna brukade ju hänga på dessa platser. Det rör sig om förskolegårdar, idrottsplatser och naturområden nära vattnet, säger Mattias.

Fältassistenterna anordnar inte någon egen vandring, men finns däremot tillgängliga för de vuxna som vill ha tips om hur de på bästa sätt kan styra upp egna vandringar.

– Vi kan byta nummer, det är bra med ytterligare ögon på stan. Ibland kan föräldrar ringa och säga att det är många ungdomar på en plats, då kan vi åka dit och kolla av läget, säger Mattias.

Ute. Fältassistenterna i Bromma arbetar uppsökande bland ungdomar. Foto: Mikael Andersson

Vana. Hanna Wistrand och Stefan Tell har kvällsvandrat i flera år och menar att det bidrar till en ökad trygghet. Foto: Mikael Andersson

Lätt att starta egen grupp

Stefan menar att det är lätt att starta en egen föräldravandringsgrupp, antingen om man hör av sig på Facebook eller sätter upp en lapp i lokala mataffären. Han menar att man inte heller behöver vara orolig eller rädd över att hamna i obehagliga situationer.

– Vi syns tydligt med våra reflexvästar, och även bråkiga ungdomar tycker det är fantastiskt att vi är ute. Vi har inga pekpinnar. Det billigaste och mest effektiva insatsen man som medborgare kan göra är att nattvandra, säger Stefan.

Fältassistenten Isabella Thunberg håller med.

– Ungdomarna blir glada, det är väldigt sällan de blir irriterade över att vi är där, säger hon.

De är alla överens om att om fler vuxna rör sig ute så minskar de spontana brotten.

– Att föräldrar är ute är en trygghetsfaktor, och som vuxen har man ett samhällsansvar. Och samhället är vi som bor här, det är inte någon annan, säger Hanna.

Fältassistenter i Bromma

Fältassistenterna samarbetar med fritidsgårdar, myndigheter, föräldraföreningar och andra som arbetar kring ungdomar.

Den som vill prova på att kvällsvandra på eget initiativ kan ringa fältassistenterna i Bromma för att få tips och vart man kan vända sig om man behöver vidare hjälp i en viss situation. Telefonnumret är 076 12 06 190 och går att ringa när fältassistenterna är i tjänst.

Mer information om när fältassistenterna i Bromma jobbar finns på deras instagram: faltgruppenbromma.

Visa merVisa mindre