De vill se till att alla kommer hem tryggt

När det började bli dags för Sara Lundberg och hennes kompisar att fundera på det sista skolårets UF-företag dök en mörk upplevelse upp i hennes minne.

  • Publicerad 08:46, 14 dec 2016

En dag för tre år sedan, när hon var på väg till skolan, dök en man plötsligt upp vid hennes sida. Han tog ett hårt tag om hennes arm.

– Han gick och höll i mig och frågade vad jag hade på mig under jackan. Det enda jag tänkte var "gå långsamt, gå långsamt, titta inte på honom."

Väl framme vid skolan svor mannen åt henne, men släppte sedan hennes arm och försvann, Händelsen polisanmäldes men utredningen lades ner.

– Men jag hade det här i huvudet när det var dags för UF. Jag ville göra något som hade med trygghet att göra, att man kan gå ute utan att vara rädd. Och de andra tyckte att det var en bra grej att spinna vidare på, berättar hon.

Så efter en del tankeverksamhet kom Sara Lundberg och kompisarna Amelia Eklund, Maja Nevlén och Frida Kennerstedt fram till att de skulle ta fram appen Stay okay.

Med den kan man sätta en timer. Om man inte själv stänger av timern efter inställd tid går ett sms ut till en vald person, som då kan se vart man befinner sig och hur mycket batteri man har kvar på mobilen.

Appen kan användas av vem som helst, även om tjejerna i första hand har riktat sig till föräldrar som ska investera i appen för sina barns skull.

– Vi var noga att göra den väldigt okomplicerad så att även små barn kan använda den, säger Maja Nevlén.

I nuläget har ett tjugotal personer köpt appen. Men hela 4000 personer har sökt på den i appstore.

– Så vi märker ju att idén är bra, och i tiden. Men den har varit lite svårsåld, och vi tror att det beror på att ungdomar inte vill betala 50 kronor för en app, säger Maja Nevlén.

Därför har de nu bestämt sig för plan B - att göra appen gratis och förlita sig på att idén håller för att locka annonsörer.

– Vi tror på idén, och om allt går bra kommer vi förmodligen fortsätta med det efter studenten också, säger Sara Lundberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Senaste numret

Bålstabladet