Glöd. Mia Winberg och fastighetsägaren Lars Kastengren har gemensamt gått in för att ge Nockeby torg liv. Foto: Ella Söderberg

De vill skapa mer liv på Nockeby torg

Det blir allt svårare för butikerna på lokala torg att överleva. Men Mia Winberg, som precis öppnat butik på Nockeby torg, är hoppfull. Hon menar att det gäller att vara kreativ.

  • Publicerad 11:56, 10 sep 2019

Fenomenet torgdöden – att små butiker får svårt att överleva och klappar igen med resultatet att lokala handeln försvinner – har diskuterats i flera år. Många gånger kring Brommas torg.

Det hindrade dock inte Mia Winberg från att öppna sin butik KOKO interiors på Nockeby torg 2 för tre veckor sedan.

Den kommersiella verksamheten på torget har kommit och gått under åren, och enligt Mia Winberg blir det allt svårare för butikshandeln att överleva. Därför är det viktigt att tänka kreativt.

– Om inte e-handeln ska äta upp oss måste vi tänka om och våga ha något mer som drar folk till lokalen, säger hon.

Hennes idé var därför att kombinera butik, kontor och showroom i samma lokal. Mycket av det hon säljer har handplockats från Mia Winbergs resor till olika länder.

Till butiken kan kunderna också komma för att få rådgivning i hur de bäst inreder sitt hem.

– Jag vill se ett levande torg och ge kunderna en personlig service. Det här är något som sticker ut, folk har varit otroligt nyfikna och sagt att de har velat ha en sån här butik.

L: "Stoppa torgdöden i Nockeby"

Samtidigt ritar hon kök, bibliotek och samarbetar med ett snickeri i Göteborg. Just nu jobbar hon med att designa lokalerna på Rörstrands slott.

"Måste höja nivån"

In i butiken kommer fastighetsägaren Lars Kastengren. Han och Mia Winberg har gemensamt gått in och investerat i butiken.

– Ska vi få torget att leva måste vi höja nivån, och utbudet måste motsvara besökarnas krav på kvalitet. Det stärker kravet på samarbete mellan fastighetsägaren och butiken, säger Lars Kastengren.

Han pekar på huset mittemot där restaurangen har slagit igen. Han är också bekant med problemet för kommersiella verksamheter att överleva på mindre torg. Lars Kastengren menar att de har att göra med att bostadsrättsföreningar vill ombilda lokaler till just bostäder.

Är torgdöden på väg till Ålsten?

Men trots en eventuell "butiksdöd" på Nockeyby torg har lokalen haft en hel del intressenter. Lars Kastengren berättar att man hade 20 till 30 förslag på vad som skulle kunna vara i lokalen, innan de valde Mia Winberg.

– Vi tror att det här tillför torget mest, och att personer som tidigare inte har varit här skulle komma hit. Både den här butiken och bageriet är ett trevligt exempel på vad vi vill sätta för nivå för torget, säger Lars Kastengren.

Världens bästa bagare öppnar nytt i Bromma

Butik. KOKO interiors ligger mitt på torget i Nockeby. Foto: Ella Söderberg