Riva eller inte riva? Framtiden på Lilla Essingen är väldigt oklar just nu. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

De vill starta skola i rivningskåken på Essingen

"Vi är intresserade av Primus. Men det krävs mycket för att göra om det till en skola." Det säger rektorn för den franska skola som är tänkt att flytta in i kontorskomplexet på Lilla Essingen. Om Oscar properties får bygglov.

  • Publicerad 10:19, 11 sep 2019

Det stora kontorskomplexet på Lilla Essingen har stått öde länge, tänkt att förvandlas till ett exklusivt bostadsområde.

Men i en oväntad giv förra månaden blev det känt att byggbolaget Oscar properties vill behålla huset och göra om det till en skola. Nu väntar man på att staden ska behandla ansökan om ett tillfälligt bygglov, som ska gälla i tio år.

Det är Lycée Français, en internationell skola på Stora Essingen, som pekats ut som framtida hyresgäster. De har från förskola upp till sista året på gymnasiet, i dagsläget cirka 800 elever, och sedan 1975 finns de i samma hus som Essingeskolan.

– Vårt behov av större lokaler är akut. I år fick vi minska vår förskola från 100 barn, till 60 stycken. Vi har pratat om att flytta i 20 år och har försökt hitta nytt, säger Lycée Français rektor Txomin Diaz.

Enligt honom har de en dialog med Oscar properties om möjligheterna att flytta in i Primus.

– Vi kontaktade dem för första gången för flera månader sedan när vi såg att huset var tomt. Då fick vi inget svar. Men nu är de intresserade. Vi har varit där och tittat hur det ser ut inuti och är fortsatt intresserade. Om det går att göra om huset, det krävs mycket. Primus är inte byggt för att vara skola.

Enligt Diaz undersöker Lycée Français i dagsläget olika aktuella möjligheter för ett nytt hem – där Primus är en.

– Vi kollar på allt möjligt och är öppna för allt.

Chock över Oscar properties nya besked