Omgörningen av 1870-talshuset på Östermalm har vunnit laga kraft. Men motståndarna satsar fortfarande stora pengar på att protestera mot planerna - som här, med klassisk propellerplansreklam över Stockholms innerstad. Foto: Andreas Enbuske

De vill stoppa byggplaner på Östermalm – med flygreklam

Den ena sidan kallar det för ”utvecklingsprojekt”. Den andra för ”övergrepp på kulturarvet”. Klart är att proteströrelsen satsar m-y-c-k-e-t pengar på att stoppa omgörningen av Astoriahuset.

  • Publicerad 12:17, 30 aug 2017

I många år har det funnits planer på att göra om det så kallade Astoriahuset på Nybrogatan. Ärendet har stött och blötts flera varv och efter många turer blev det under våren klart att både den juridiska och politiska processen är färdig.

Arbetet påbörjas i höst

Planen vann laga kraft i april och det som nu väntar är att spaden sätts i marken och bygget drar igång.

– Entreprenadarbeten påbörjas under hösten, säger Maria Lidström, chef investering och utvecklingsavdelningen på Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården Fastigheter AB.

Nätverk startar bojkott för att rädda 1870-talshuset på Östermalm

Trots att det inte längre går att överklaga projektet har motståndarna i gruppen ”Rädda Astoria” långt ifrån gett upp. Och den här gruppen sticker ut bland Stockholms proteströrelser.

Till skillnad mot många andra har de nämligen en stark ekonomi och många kapitalstarka bidragsgivare på sin sida. Gruppen lägger ner mycket pengar på att försöka stoppa bygget.

– Ja, vi är nog en annorlunda protestgrupp eftersom vi är så kapitalstarka. Det är lite ovanligt men vi har verkligen ekonomiska muskler och har fått betydande donationer från privatpersoner, säger Carl-Fredrik Paléus från gruppen Rädda Astoriahuset.

Över 6 000 flygblad

Målet är att byggnaden från 1800-talet ska bevaras. Och för att lyckas med detta har gruppen delat ut över 6 000 flygblad, köpt helsidesannonser i tidningar och uppmanat alla att i protest lämna Länsförsäkringar.

Det som sticker ut mest: Då och då hyr de ett propellerplan som flyger runt över Stockholm med banderollen ”Rädda Astoria – Lämna Länsförsäkringar”.

– Vi kämpar på och har ekonomi att fortsätta under lång tid framöver. Vår lada är full, säger Carl-Fredrik Paléus som inte vill gå ut med exakt hur mycket pengar som spenderas.

Att planerna för Astoriahuset har klubbats i Stadshuset och inte går att överklaga anser han inte behöver betyda att planerna genomförs.

Hög tid att vi minns 1800-talet

– Jag tror de inser att det kan bli väldigt kostsamt för dem. Om de inte drar tillbaka det här kommer deras varumärke förlora rejält. Hela länsförsäkringars anseende dras i smutsen och det är många som kommer att lämna bolaget. Enligt oss är det ingen skillnad på Länsförsäkringar och bolag som utvinner olja eller använder barnarbetare. Att bete sig illa mot Stockholms kulturarv gör man inte ostraffat, säger Carl-Fredrik Paléus.

Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården är dock av en annan åsikt och förklarar att bygget inom kort kommer dra igång.

– Vi är mycket stolta över det projekt vi nu ska realisera. Stadsutveckling engagerar. Vi tycker det är bra och har under processen tagit de yttranden som inkommit på stort allvar, säger Maria Lidström.

Det råder olika uppfattningar om vad som bör göras med Astoriahuset på Nybrogatan. Foto: Michael Toll

Det här ska göras…

Enligt gruppen rädda Astoriahuset...

✔ Riva ett av Stockholms få kvarvarande hyrespalats

✔ Onödig rivning och ett planerat fulbygge som måste stoppas

✔ Stympa Astoriahuset och förstöra harmonin i kvarteret och området

✔ Ett kulturmord av en anrik fastighetsbyggnad

✔ Vinstdrivande exploatering isället för bevarande av kulturarv

Enligt Fastighetsägaren Länsförsäkringar...

✔ Fastigheten från 1870-talet bevaras och renoveras samtidigt som det också tillförs en ny byggnad av absoluta toppklass

✔ Återge Astoriahuset dess forna glans genom omfattande restaurering där originaldetaljer bevaras.

✔ Göra Astoriahuset tillgängligt för allmänheten genom etablering av butiker och restauranger.

✔ Byggnaden mot gården rivs och ny byggnad uppförs som säkerhetsställer att kvarteret kan fortsätta leva i generationer.

Det här har hänt

December 2015

Planen antas av politikerna i kommunfullmäktige.

Januari 2016

Länsstyrelsen beslutar att inte göra någon överprövning av beslutet.

Januari 2017

Mark och miljödomstolen tar upp ärendet.

Februari 2017

Mark och miljödomstolen meddelar att överklagandet av detaljplanen avslås.

April 2017

Mark och miljööverdomstolen meddelar att de inte ger prövningstillstånd. Planen vinner laga kraft och byggstart planeras under hösten. Byggtiden är beräknad till 2,5 år

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17