Mona Toll har varit avlyssnare sedan 1999. "Jag gick i folkpension och ville engagera mig" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

De vill vara en livlina för Östermalms äldre

Det talas mycket om ensamheten bland äldre under jul, men det är ett lika stort problem även efter julhelgerna. Därför söker föreningen Kontakt och gemenskap nu fler volontärer som kan hjälpa till med bland annat trygghetstelefonen.

  • Publicerad 20:00, 12 jan 2020

Så sent som i november 2019 hittades en man död i sin lägenhet på Södermalm. Det visade sig att han avlidit flera år tidigare, vilket fick många att reagera på hur en människa kan vara försvunnen under så lång tid utan att vara saknad. Men att människor går bort i ensamhet är inte ovanligt, tyvärr.

För att förhindra det har den ideella föreningen Kontakt och gemenskap i Oscars församling en trygghetstelefon dit medlemmar som anmält sig ringer varje dag. Kontaktringen är öppen fram till klockan 13 årets alla dagar och den som ringer läser in ett meddelande med sitt namn och telefonnummer.

Billigare krogkäk ska bryta äldres ensamhet

En av sju volontärer som går till kansliet på Fredrikshovsgatan och lyssnar av svararen är 85-åriga Mona Toll.

– Jag ser så att alla namn på listan har lämnat ett meddelande. Om det är någon som inte ringt hör jag av mig till deras kontaktperson, som ofta är en granne med nyckel till lägenheten. Om man fortfarande inte fått tag på personen efter det ringer jag patientintaget på Sankt Görans, förklarar hon och tillägger att de ibland behövt ta polisen till hjälp och att det då visat sig att personen avlidit.

När vi ses ska Mona en liten stund senare befinna sig på Linnégården eftersom hon även är engagerad i Hemkyrkans gudstjänster på äldreboenden. Avlyssnare har hon varit sedan 1999.

– Jag gick i folkpension då och ville engagera mig. Jag träffade en dam som höll på med kontaktringen och när hon blev sjuk undrade hon om jag ville vikariera för henne. Men hon dog och jag blev kvar, minns hon.

Nu ska Östermalms äldre få en bättre jul

Anette Karinen Acosta är medarbetare i Oscars församling och är den med ansvar för föreningens medlemsverksamhet. Och hon ser gärna att fler hör av sig och anmäler sig som volontärer.

– Vi söker fler medlemmar till föreningen och kontaktringen. Vi har en stab som bara väntar på er här. Likaså att man hör av sig om man vill ha besök. I dag har vi 15 personer i besökargruppen för den som söker ledsagare eller besök.

– Ensamheten är ett samhällsproblem, säger hon.

Engagerade. Anette Karinen Acosta och Mona Toll. Foto: Sacharias Källdén

Rutiner. Noggrant prickas personerna av i ett Excel-ark som Mona Toll skapat. Foto: Sacharias Källdén

Kontakt och gemenskap i Oscars församling

Föreningen erbjuder mer än kontaktringen:

Besöksgruppen

Det finns möjlighet att få besök i hemmet, sällskap på promenaden eller hjälp vid besök till läkare, bank, frisör och så vidare. Tjänsterna är helt kostnadsfria. Den som själv vill göra en insats genom att besöka någon som känner sig ensam kan höra av sig till föreningen.

Ekonomisk hjälp

Boende i Oscars församling kan få ekonomisk hjälp, om kraven för att få stiftelsemedel uppfylls. Det kan gälla hjälp med oförutsedda utgifter som till exempel bidrag till nya glasögon eller tandvård. Alla församlingsbor är välkomna att söka året om.

Sommarresa

Varje sommar ordnar föreningen en sju dagar lång resa till Söderköpings Brunn. Det finns möjlighet att efter ekonomisk bedömning få bidrag till resan. Ansökningsperiod från slutet av mars till slutet av april.

Sommar med barnen

Har du små möjligheter att göra något extra tillsammans med dina barn erbjuds ekonomisk hjälp till sommaraktiviteter för ensamstående föräldrar med barn t o m 19 år och boende i Oscars församling. Ansökningsperiod från slutet av mars till slutet av april.

Den som vill komma i kontakt med föreningen kontaktar Anette:

Telefon: 08-664 43 12.

Epost: kontakt@kogioscars.se

Sms: 070 2773250

Visa merVisa mindre