Badpremiär. Tullingeborna Niclas Lindgren och Dag Bohlin badade i Tullingesjön i söndags. "Det är första gången jag vinterbadar. Jag har badat förut när det funnits bastu men aldrig så här", säger Niclas Lindgren. Foto: Privat

De vinterbadar för vattnet i Tullinge

I helgen steg Tullingeborna Niclas Lindgren och Dag Bohlin ner i den kalla Tullingesjön. Varför? För att samla pengar till renare vatten såklart.

  • Publicerad 14:14, 17 dec 2019

De båda Tullingeborna är båda engagerade i Pingstmissionens utvecklingssamarbete (PMU) och att vinterbada är en del i en kampanj för att uppmärksamma vattenbristen i världen.

– Det var jag och min kollega, min dotter och hans son som badade. Och det var kallt! Runt fyra grader skulle jag gissa, säger Niclas Lindgren.

Men helt klart värt det, tycker han.

– Det är ett enkelt sätt att uppmärksamma frågan och samla in pengar. På en gång efter badet var det folk som hörde av sig och sa att de swishat.

Kampanjen liknar den så kallade "ice bucket challenge" som gick som en löpeld genom sociala medier för några år sedan. Men istället för att hälla det kalla vattnet över sig ska man nu istället bada i det, swisha 135 kronor till biståndsorganisationens vattenprojekt och sedan utmana en vän att göra samma sak.

Vattenkampanjen har pågått hela december och hittills har den samlat in 512 000 kronor.