De visar ortens verklighet

"Är du nöjd med vart du kommer ifrån?" Sanna står längst fram på scenen med en spotlight och blickar från röda stolar över sig. Sara Nazari sitter nedsjunken framför scenen. "Läs frågorna igen, kom igen".

  • Publicerad 13:41, 28 nov 2017

Ortens verklighet handlar om att få berätta sin egen historia. Det är en föreställning som skapats i samarbete av Unga Klara, Megafonen och En Kärlek Botkyrka. Materialet är skapat av artisterna själva.

– Grejer är knas, allt är inte en dans på rosor. Men samtidigt, folk har en bild om hur trakten kan vara som inte stämmer. Vi är inte alla kriminella som växte upp här, säger Kenneth Fraga som klivit av scenen efter genrepet.

Han rappar om sin tillvaro - något han är van vid. Men det här är första gången han provar att skådespela.

– Vi lär varandra och vi hjälper varandra bli bättre. Jag är hedrad att göra något som Tupac en gång gjorde. Alla trodde han var en hiphop-kille men han provade allt, och kolla hur stor han blev, säger Kenneth.

– Kultur är inte lika tillgängligt här i orten. Musik och dans har i och för sig alltid varit stort men det är inte lika många som vågar prova teater, säger Nisrin Himdi, projektledare från Megafonen.

Föreställningen är en salig blandning av poesi, dans, spoken word, sång, teater, rap och monolog. Artisterna har till en början jobbat i olika team med en projektledare. Sedan har de slagit ihop grupperna och satt ihop föreställningen - Ortens verklighet.

Amelie och Karen Olivares ska snart upp på scen och repa danskoreografi. De dansar för det mesta dancehall och afrobeat och tror båda att föreställningen kommer att öppna upp folks ögon för nya dansstilar i teater.

– För det mesta när man tänker på dans i teater så är det modern dans. Våra stilar är aldrig med. Så det känns kul att göra något annorlunda, och visa att vår dans också kan vara del av teater, säger Karen Olivares.

– Precis, och jag tror att vår grej är mer underhållande och att folk som normalt inte kan relatera till teater kommer att känna igen sig mer, fortsätter Amelie Olivares.

"Jag vill att ni som sitter på bänken där bakom ser obrydda ut, låt blicken vila!", ropar en engagerad Sara i typisk regissör-manér. Dilara, sångerska och skådespelerska, tar tag i mikrofonen och improviserar fram en sång till ljudet av applåder och rop.

I en första version som publicerades av den här artikeln blev tre av namnen fel. Vi ber om ursäkt för detta.

Ortens verklighet

En föreställning av och med orten. I ett samarbete mellan Megafonen, Unga Klara och En Kärlek Botkyrka har ungdomar från förorten satt ihop Ortens verkligehet.

Föreställningen ska uttrycka ungdomars verkligehet i förorten, det postitiva och det negativa. Genom dans, musik, beats, poesi, spoken word, teater och foto får publiken ta del av ungas upplevelser från förorten.

Premiär: 1 december på Unga Klara

Spelas även: 2 decmeber på Hallunda Folkets hus

Regi-glädje. Sara Nazari tar fem efter en timmes intensivt regisserande. Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.