"Debaser är en av våra nationalscener, ska den inte få finnas?"

Först Debaser Slussen. Nu Medis. Musiker och besökare rasar över att ännu en livescen i innerstan dör. "Våra kära politiker är inte speciellt intresserade av den här kulturen", säger Mats Hellquist i Bob hund.

  • Publicerad 11:37, 29 jan 2016

Tusentals stockholmare rasar mot stadens ledande politiker efter att nyheten att Debaser inte får någon konsertlokal i nya Medborgarhuset briserade i veckan.

I sociala medier haglade kritiken genast mot att Debban byggs om till bibliotek. Södermalmsbon Mattias Nilsson, trogen konsertbesökare på Medis, drog genast igång Facebook-gruppen ”Bevara Debaser Medis”.

– Om de stänger känns det som en bit av själen dör faktiskt. Enligt mig är det här Stockholms bästa konsertlokal. Det är bedrövligt, politikerna borde tänka om! säger Mattias Nilsson.

6 000 underskrifter

Och han är inte ensam om att agera för att få politikerna att backa från planerna. På ett par dagar har mer än 6 000 personer skrivit under en namninsamling för att Debaser ska få vara kvar.

Just nu är beskedet att klubben kan köra till sista oktober, och som längst året ut. När renoveringen är klar finns det bara plats för en restaurang åt Debaser.

Ett hårt slag mot Stockholms livescen, menar Debasers vd Annelie Telford.

– Man leker med våra anställdas förutsättningar och livemusikens förutsättningar i Stockholm. Det är idioti att ge sig på ett sedan många år välfungerande rockklubbsetablissemang i stan, säger hon.

Mats Hellquist i Bob hund konstaterar att politikerna verkar ointresserade av den kultur som offras när Debaser Medis går i graven.

”En nationalscen”

Joppe Pihlgren, musiker i Docenterna och numera verksamhetsledare av Livemusik Sverige, är inne på samma linje.

– För oss inom pop och rock är Debaser en av våra nationalscener. Ska den inte få finnas? Dramaten och Stadsteatern har ju sina scener. Säger politikerna att det här är viktigt så måste man bevisa det. Bygg ett bra ställe eller flera inne i stan om det inte går att hitta nya lokaler, säger Joppe Pihlgren.

Södermalmsnytt har sökt kulturborgarrådet Roger Mogert (S) för att höra hur han ser på livemusikens förutsättningar i ett framtida Stockholm men han har inte återkommit.

Ny lokal?

Istället svarar Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, att staden jobbar med att hitta en ny konsertlokal åt Debaser och att man ser ett stort behov av fler scener i Stockholm. Men räkna inte med att det blir i innerstan.

– Vi måste få fram fler scener för en stor publik i Stockholm men i innerstan är det otroligt svårt. Det är lättare att planera in i ett nybyggnadsprojekt. Som jag bedömer det är det mer realistiskt att det kan bli en stor konsertlokal i Slakthusområdet, säger Jan Valeskog.

Den andra livescenen i huset hos Göta källare kommer vara kvar till september 2017. Vad som händer med Göta källare efter ombyggnationen är oklart.