Klubbat. Debaser Medis blir av med konsertlokalerna vid Medborgarplatsen. Men ska erbjudas lokal av staden. Foto: Sanna Källdén

Debaser ska ut - men lovas nya lokaler med centralt läge

Debaser Medis kastas ut från Medborgarhuset. Men lovas nya centralt placerade lokaler, enligt beslut i kulturnämnden just nu.

  • Publicerad 16:15, 9 feb 2016

Debaser Medis konserter kastas ut ur Medborgarhuset. När byggnaden renoveras blir Debbans lokaler bibliotek.

Läs mer här.

Förra veckan beslutade majoriteten i fastighetsnämnen att klubba igenom renoveringen av Medborgarhuset på Södermalm. Nu har kulturnämnden gått på samma linje.

Under nämndens sammanträde, som pågår just nu, godkände kulturnämnden ombyggnaden av Medborgarhuset, vilket innebär att Debaser förlorar sina konsertlokaler vid Medborgarplatsen och stadsdelen blir av med en stor del av sin musikscen.

Men klubben lovas ny lokal. Majoriteten skriver att staden ska agera kraftfullt för att ta fram en ny lokal med centralt läge så att en scen kan öppnas snarast möjligt.

– Vi lovas jämförbara lokaler i innerstaden, vilket staden är tvungen att ordna enligt lag. Tack alla ni som hjälpt oss, skriver Annelie Telford på Facebook.

Debasers VD fortsätter:

– Trots att det är väldigt, väldigt tråkigt att behöva lämna Medborgarhuset väljer vi att se framåt med entusiasm.

Oppositionen är besviken.

– Det återstår att se om de lyckas hitta en ny lokal. Det nämndes ingen konkret plats på sammanträdet, utan det sades bara att lokalen ska ligga centralt, säger Rasmus Jonlund från Liberalerna, som yrkat på en återremiss.

Vad tycker du om kvällens beslut?

– Jag är besviken, det här är dåligt för stadens varumärke. Vi kommer ta upp frågan igen, när det är dags för beslut i kommunfullmäktige i vår.