Debaser Medis Foto: Sacharias Källdén

Debaser stämmer Stockholm på 39 miljoner

Debaser är inte nöjda med stadens förslag på ersättning efter att klubben tvingats lämna Medborgarhuset. Nu kommer motdraget: en stämningsansökan på 39 miljoner.

  • Publicerad 15:57, 6 sep 2017

I samband med stadens ombyggnation av Medborgarhuset, en renovering som dragit ut på tiden, tvingades klubben Debaser lämna sina lokaler. Och eftersom staden inte lyckats hitta likvärdiga ersättningslokaler, krävs nu istället ekonomisk ersättning.

Enligt Debasers vd Annelie Telford föreslog staden i våras en kompensation på 2,7 miljoner kronor, något klubben inte godtagit. 4 september har Debaser istället lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt på den fjorton gånger större summan 39 miljoner kronor, något som tidningen Mitt i var först med att berätta.

Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, säger sig inte ha känt till summan eller stämningen förrän StockholmDirekt ringer upp. Han har heller inga synpunkter på dess storlek.

Men hur kan stadens värdering vara 37 miljoner kronor lägre?

– Jag vet inte hur Debaser har räknat, det tycker jag du ska fråga dem. Den som vill ha så mycket av skattebetalarnas pengar måste ju kunna påvisa att det speglar omsättningen. I så fall måste de ha gjort en vinst på 39 miljoner kronor, men det är inget jag har någon kunskap om.

Mogert (S): Vi borde tänkt på Debaser tidigare

Utgår från hyreslagen

Men att enbart utgå från omsättning duger inte, menar Debasers vd Annelie Telford, som låtit företaget PwC göra en företagsvärdering. Här har det samlade värdet för verksamheten beräknats, vilket innefattar allt från lokalens läge, rörelseresultat till antal kvadratmetrar.

– Det handlar ju om att få fram ersättningen som vi skulle fått om vi haft möjlighet att sälja verksamheten. Det är enligt lag så att den ekonomiska kompensationen måste motsvara det marknadsmässiga värdet. Hyreslagstiftningen kan inte ens staden värja sig emot, säger hon till StockholmDirekt.

Debaser om haveriet med Medborgarhuset: "Ett hån"

Kan ta tid

Det lär dröja ett bra tag innan det slås fast exakt hur mycket staden kommer att få slanta upp, då rättsprocessen kan dröja upp till två och ett halvt år. Under tiden fortsätter Debaser med sin verksamhet på Bar Brooklyn, Hornstulls strand och Calexico.

– Det är fullt sväng, så det känns jättekul. Vi fokuserar framåt, säger Annelie Telford.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.