Debaser Strand hotas av nedläggning. Foto: Sophie Stigfur

Debaser Strand kan tvingas lägga ned

Debaser Strand har sagts upp från sina lokaler och ska flytta ut i september 2020. Anledningen: staden ska kontrollera vägsträckan ovanför. Nu menar Debaser att hela verksamheten tvingas läggas ned om beslutet verkställs.

  • Publicerad 10:55, 22 maj 2019

Debaser skriver i ett pressmeddelande att de i april fick besked om att de kommer att sägas upp från sina lokaler vid Hornstulls strand när hyreskontraktet löper ut den sista september 2020.

Wedin (M): "Debaser ska kunna flytta tillbaka"

Anledningen är, enligt klubbarrangören, att trafikkontoret i Stockholms stad ska undersöka renoveringsbehovet av vägbanan som löper ovanför, och att de därför behöver tillgång till lokalen. Men någon tidsplan för en eventuell renovering finns inte, vilket skulle innebära att lokalerna stod tomma i förtid om det skulle ske längre fram.

Debaser uppger vidare att de enligt hyreskontraktet har förtur på att teckna kontrakt på ny lokal efter eventuell renovering. Men något sådant erbjudande har inte lämnats av fastighetskontoret, enligt Debaser. I stället har de informerats om att de inte kommer att erbjudas några nya lokaler eller möjlighet att flytta tillbaka verksamheten, enligt Debaser.

KLART: Debaser Medis lägger ner

”Att vi skulle komma tillbaka fanns inte på kartan i Trafikkontorets värld. Detta innebär alltså att lokalerna skulle stå tomma om renoveringsbehovet efter vår avflytt inte visar sig vara akut, och vi är då utkörda i förtid”, skriver Debaser i pressmeddelandet.

Beskedet innebär, enligt Debaser, att de kommer tvingas lägga ner hela verksamheten om inga nya lokaler erbjuds.

”Nu är frågan om Staden tar chansen att behålla livemusiken i innerstaden istället för att stänga ytterligare en av få mellanstora konsertlokaler”, skriver Debaser.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-startar-nytt-kulturuppror-i-stockholm/repseq!2E2pmZ0OkeJ6vmg1Mldaw/

Nu vädjar Debaser till Stockholms styrande politiker Jonas Naddebo (C), Dennis Wedin (M) och Daniel Helldén (MP) om en dialog.

Linda Laine, kommunikationschef på fastighetskontoret i Stockholms stad, bekräftar att Debaser kan vara kvar i lokalerna till september 2020.

–Staden är oroliga för bron, som är i dåligt skick. Den behöver helt enkelt utredas närmare. Förutsättningen för lokalerna har hela tiden varit ett kort perspektiv på grund av bron. Det är därför Debaser har ett så kallat rivningskontrakt, säger hon.

Enligt Linda Laine har fastighetskontoret en dialog med trafikkontoret om vad som behöver göras.

– Det är ju trafikkontoret som är experter på byggkonstruktion, om de är oroliga så måste vi följa det, säger hon.

Så här säger trafikkontoret

Malinda Flodman, är pressansvarig på Trafikkontoret:

– Taket på Debaser är en vägbana från 1920-talet och det är i dåligt skick. Det har varit hög tid att inspektera det under lång tid för att säkra vägen och byggnadskonstruktionen. Det är ett av Stockholms äldsta betongdeck och det kommer behöva åtgärdas. Det har vi flaggat för länge. Vi måste se till säkerheten i lokalerna, säger Malinda Flodman som är pressansvarig på Trafikkontoret.

Enligt henne har staden väntat på just att kontraktet ska gå ut.

– Debasers verksamhet tycker vi är bra för området men Debaser var aldrig tänkt att stanna länge. Vi har väntat på att hyresavtalet ska gå ut för att kunna inspektera, men nu ska vi se om vi kan få in och kolla innan de flyttat ut.