Tipsar. TuP:s Per Börjel bjuder landstingsmoderaterna på tips hur de kan få fler bilister att ta pendeln. Foto: foto: Sara Ringström

DEBATT. "Gratis åkkort till bilister ett kortsiktigt jippo,Tamsons"

Gratis infartsparkeringar och trängelskattsrabatt för alla med SL-kort kan få fler bilister att ställa bilen på lång sikt, menar Tullingepartisten Per Börjel.

  • Publicerad 13:28, 30 nov 2017

När jag flyttade till Tullinge 2006 var jag en trogen kollektivresenär. Krånglande pendeltågstrafik fick mig sedan att välja bilen istället, ett val som kom att hålla sig till för någon månad sedan. Snart upplevde jag det som krångligt att åka kollektivt då jag inte hade periodkort.

Nu vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) dela ut SL-kort till vanebillister för att få dem att pröva kollektivtrafiken. Kanske kan det locka över någon enstaka bilist, men varför inte pröva långsiktiga åtgärder? Det måste vara enkelt att ställa bilen! Låt mig bjuda landstingspolitikerna på två förslag.

Nya given: Gratis SL-kort till bilister

Låt infartsparkeringen vara gratis för den som har SL-kort, men låt samtidigt biljetten från infartsparkering gälla som färdbevis i SL-trafiken under ett dygn. En undersökning som Botkyrka kommun låtit göra antyder att många andra än pendlare idag utnyttjar infartsparkeringarna. Platserna behöver frigöras för pendlarna. 

Låt innehavare av periodkort för SL-trafiken få gratis passage av trängselskatteportalerna för ett valfritt fordon. För den genomsnittlige pendlaren är kostnaden likartat mot att betala trängselskatt, men plötsligt har betydligt fler vanebilister SL-kort än genom Tamsons jippo. 

Inget av dessa förslag kostar några pengar. Köper någon SL-kort utan att åka kollektivt så går pengarna ändå till kollektivtrafiken. Samtidigt kommer vanebilister att ha ett SL-kort och valet att åka kollektivt blir enklare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.