Oense. Ewa Larssons (MP), till höger, bemöter Tina Kratz (V) kritik kring besparingar i Skarpnäck. Foto: Stockholms stad/Sacharias Källdén

DEBATT: "Inte säkert att parklekarna blir sämre"

Skarpnäcks sparbeting på 13 miljoner kronor hade varit samma även med Vänsterpartiet i majoritetstyre eftersom det baseras på ett fördelningssystem från Stadshuset. Dessutom är det inte säkert att allt blir sämre i parklekarna, skriver Ewa Larsson (MP), stadsdelsnämndens ordförande i ett svar på Vänsterpartiets tidigare debattinlägg.

  • Publicerad 10:03, 21 feb 2019

Hej Tina och Hanna i Vänsterpartiet, i ert debattinlägg tar ni upp Skarpnäcks sparbeting på 13 miljoner kronor utan att förklara att den siffran hade blivit precis densamma om ni varit i majoritet, helt enkelt för att summan baseras på det fördelningssystem som gäller i Stadshuset. Miljöpartiet de Gröna föreslog förändringar i systemet föregående mandatperiod, men vi fick inte gehör för det i den Grönrödrosa majoriteten, kanske det går bättre i den Grönblå som vi nu samarbetar med. Jag förstå att ni är ledsna för att nu vara i opposition, men om vi fortsatt samarbeta i minoritet hade SD haft utslagsröst både i Kommunfullmäktige som i alla nämnder, även i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

V: "Håll våra parklekar öppna i Skarpnäck"

När det gäller öppettider i parklekarna Skarpa by och Brödkaveln så kommer de att förändras, det beror på att stadsdelens förvaltning valt att delvis ändra på ansvaret för att hålla öppet. Civilsamhällets organisationer erbjuds möjlighet att medverka. Det innebär inte per automatik att allt blir sämre, det kan bli öppet både tidigare och senare på dagarna och även på helger, beroende av vilka avtal förvaltningen sluter med varje enskild aktör, på loven är det öppet som nu. Förvaltningens information finns här.

Förvaltningen har omfördelat resurser från de 2-7 barn som i snitt besöker parklekarna i dag utan sina föräldrar till att två dagar i veckan flyttar över eftermiddagsverksamheten – After school – till fritidsgårdarna Bagishuset och Skarpnäcks fritidsgård för parklekens målgrupp 7-12 åringar. De flesta barn medverkar i skolornas mellanstadieverksamhet på eftermiddagarna.

Parklekarna besöks i dag mest av barnfamiljer, genom att öppna upp för civilsamhällets organisationer kommer fler åldersgrupper att besöka våra fina parker och plaskdammarna kommer att skötas som nu. Till nästa års budget får en utvärdering göras för att se om förändringen påverkat förvaltningens förebyggande arbete med barn och unga på ett positivt sätt.

Ewa Larsson, MP, ordförande i Skarpnäck