GRAN. Bengt Hedberg tycker att granåtervinningen i Solna borde lösas på ett smartare sätt för miljöns skull. Foto: Mostphotos/Leif Oldenburg

Debatt kring granåtervinning – "Blir en negativ miljöpåverkan"

Återvinningen för gamla julgranar har dragit igång en lokal debatt. Då granar inte fick lämnas till den mobila miljöstationen hänvisas man istället till fyra stationära platser i Solna. Hur bra är det ur miljösynpunkt menar boende i Frösunda?

  • Publicerad 14:00, 11 jan 2019

På fyra olika platser kan du under en begränsad tid återvinna din gamla julgran i Solna. I Ulriksdal, Bergshamra, Huvudsta samt Solna centrum. Som ett komplement har den mobila miljöstationen nämnts men den tog tydligen inte emot gamla julgranar, menar en Frösundabo. 

Bengt Hedberg, ordförande för en bostadsrättförening i Frösunda, tar nu ton å föreningens medlemmars vägnar. Föreningen hade uppmanat sina boende att lämna granen via den mobila stationen – men där fick de nobben.

– Jag har fått höra av två boende att den mobila stationen inte tar emot gamla julgranar, säger Bengt.

– Tydligen är gran ingen grovsopa, vilket jag tycker att den borde vara. På Solna stads hemsida om miljöstationen står: "gör det möjligt för Solnaborna att återvinna farligt avfall och grovavfall nära hemmet”.

"En negativ miljöpåverkan"

Istället hänvisas man alltså till de fyra fasta insamlingsplatserna.

– Då tvingas man köra bil dit och hur bra är det egentligen ur miljösynpunkt? Det blir ju en negativ miljöpåverkan istället för en positiv, fortsätter Bengt Hedberg.

Bengt har kontaktat Solna stads kontaktcenter med sina synpunkter om julgransinsamlingen i kommunen.

Enligt Cecilia på tekniska förvaltningen i Solna har kommunen valt att sprida ut insamlingsplatserna i kommunen för att öka tillgängligheten för medborgarna. Hon menar även att den mobila miljöstationen tar emot julgranar, men att de då ska vara beskärda och förpackade i säckar.

Texten har uppdaterats.

Stockholm Direkt